Index Vakbarát Hírportál

Törökország húsz szaúdit fog perbe a Hasogdzsi-gyilkosság miatt

2020. július 3., péntek 11:14

Törökországban megindul a per a meggyilkolt szaúdi újságíró ügyében, írja a BBC. A vádlottak távollétében zajló per a szaúdi vezetést élesen bíráló, 2017 óta az Egyesült Államokban élő Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolása miatt indult. Az újságírót 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahova török menyasszonyával azért ment, hogy megkapja leendő házasságkötésükhöz szükséges iratokat.

Szaúd-Arábia először tagadta a gyilkosságot, később azonban – annak ellenére, hogy nyilvánosságra került hangfelvételek bizonyították a gyilkosság tényét – azt állította, hogy az újságíró dulakodásban vesztette életét. A gyilkosság, amelynek részleteit a török titkosszolgálatok tárták fel, nemzetközi botrányt robbantott ki. A CIA és több ország kormánya úgy véli, hogy az újságíró eltüntetésére Mohamed bin Szalmán adta ki a parancsot. 

Törökország most vádat emelt Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös kommunikációs szakértője, továbbá a szaúdi titkosügynökség vezetője ellen. A vádlottak közt van további 18 ember, akik az újságíró megfojtásában és feldarabolásában vettek részt.

Szaúd-Arábia decemberben egyébként halálra ítélt öt embert az ügyben, de a tárgyalás titkosan zajlott, és nem tudható, kiket ítéltek el.

Rovatok