Index Vakbarát Hírportál

Idősotthont mosott el a soha nem látott esőzés Japánban

2020. július 4., szombat 12:52

Tízezreknek kell elhagyniuk az otthonaikat Kjúsú szigetén, Japán déli részén, miután az óriási esőzések földcsuszamlásokat és árvízeket okoztak. A Kuma-folyó kiöntött a medréből.

A víz elöntötte egy idősek otthonát is, ahol kilenc embernek nyoma veszett, 14 embert pedig feltehetőleg holtan találtak. Kumamoto prefektúra kormányzója szerint a 14 lakót is szív- és légzésleállás állapotában találták, a BBC szerint ezt a kifejezést akkor használják Japánban, amikor holttesteket találtak, de még egy orvos nem állapította meg hivatalosan a halál beálltát. A helyi NHK televízió szerint az otthonban 60-an voltak, amikor megérkezett az ár.

Miután a helyi hatóságok nem bírtak a segélyhívásokkal, Abe Sinzo miniszterelnök tízezer katonát vezényelt a helyszínre. Az előrejelzések szerint az esőzések vasárnapig fognak eltartani, a miniszterelnök arra kért mindenkit a régióban, hogy maximális készültségben álljanak.

A japán meteorológiai szolgálat szerint ilyen esőzéseket még nem láttak Kjúsú szigetén. A helyi hírek több áldozatról és eltűnt személyről írnak, de hivatalosan még nem erősítettek meg egy adatot sem.

(BBC)

Borító: A Kuma-folyó július 4-én. STR / JIJI PRESS / AFP.

Rovatok