Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek haltak meg eddig az országban, de kinyitnak az angol kocsmák

2020. július 4., szombat 13:58 | aznap frissítve

Helyi idő szerint szombat reggel 6-kor megnyíltak Anglia pubjai, megindult a Boris Johnson által hetekkel ezelőtt belengetett enyhülési folyamat az országban.

A pubok mellett megnyíltak a mozik, az éttermek, a fodrászszalonok, és engedélyezték az esküvőket is. Lehet menni múzeumokba, galériákba, könyvtárakba.

A komoly kocsmakultúrával (és összesen 37 500 pubbal) rendelkező Angliában több okból is problémás lehet a pubok megnyitása, hiszen a zárt helyen ivás az egyik legnagyobb fertőzésforrás lehet, a részeg emberek pedig még súlyosbíthatják a helyzetet. A londoni rendőrség parancsnoka, Bas Javid arra kért mindenkit, hogy a vendégek lehetőleg tartsák be a távolságot egymástól, és viselkedjenek felelősen a hétvégén.

A puboknak egy sor rendelkezést kell betartaniuk, hogy meglegyen a kötelező távolság. Érkezés után regisztrálni kell a vendégeket, és egymástól megfelelő távolságra helyezni az asztalokat. A kötelező távolságnak legalább 1 méternek kell lennie, kivéve azoknak, akik egy háztartásban élnek. A maszk hordása opcionális, a személyzet számára is.

A nyitást egy bizarr fotósorozattal hirdette meg Vilmos herceg, aki elment egy londoni pubba, ivott egy pint cidert, és evett hozzá sültkrumplit, miközben a fotókon egyértelműen látszik, hogy senki sem tartotta be az ajánlott távolságot. A sorozat ráadásul nem szombaton, hanem pénteken készült, az ünnepélyes lazítás előtt, írja az Indy100.

Eric Idle, a Monty Python-csapat alapítója a saját Twitter-oldala ellen kelt ki, amikor azt posztolták a csapat nevében, hogy itt az ideje leporolni a legszebb ruhákat, és elmenni a kocsmába. Idle szerint ez egy "szar tanács", neki ehhez semmi köze, és különben is, a neje bölcs szavaival élve, nem érti, hogy pontosan mi változott, nincs se gyógyír, se vakcina. Idle a Gyalog-galopp híres jelenetére utalva annyit mondott, hogy

Hozzátok a halottakat!

Szombat reggelig összesen 44 131 ember halt meg az Egyesült Királyságban koronavírus-fertőzésben, csak most pénteken 89-en. A lazítást a királyság tagországai más-más ritmusban vezetik be.

(AFP)

(Borítókép: Vilmos cambridge-i herceg 2020- július 3-án. Fotó: Aaron Chown / POOL / AFP)

Rovatok