Index Vakbarát Hírportál

Agyonlőttek egy etióp sztárt, 166-an haltak meg a kirobbant zavargásokban

2020. július 5., vasárnap 12:09

Legalább 166 embert öltek meg Etiópiában a héten agyonlőtt népszerű énekes, Hahalu Hundessza halála miatt kitört tüntetéseken.

Hundessza zenéjével a kormányzat által elhanyagolt, és sok konfliktust kiváltó legnagyobb etiópiai népcsoport, az oromók jogaiért szállt síkra. Az énekes korábban politikai nézetei miatt börtönben is ült, és az Oromia és Amhara régiókban 2018-ban lezajlott tüntetéshullám idején vált ismertté. Az áldozatok többsége is az előbbi régióból került ki, csaknem 156-an haltak meg, köztük 11-en a biztonsági erők tagjai voltak.

 Addisz-Abeba hatóságai kedden 10 halottról számoltak be, köztük 2 rendőrről. Hundesszát hétfő este a főváros egyik külvárosában lőtték agyon, támogatói és rajongói politikai indítékot sejtenek a rendőrség szerint egyértelműen az énekes ellen irányuló merényletben.

A kormányzat által elkövetett vagy minimum megtűrt gyilkosság miatti felháborodások hatására a hatóságok az ország több pontján felfüggesztették az internetszolgáltatást, hogy így vegyék elejét a gyülekezéseknek, és a véres leszámolások mellett mintegy 2200 embert vettek őrizetbe. Az etióp kormány részéről szombaton azt közölték, hogy „urai a helyzetnek”.

(MTI)

Rovatok