Index Vakbarát Hírportál

Kilencvenszázalékos feldolgozottságnál is a jobboldali kormánypárt nyerte a horvát választást

2020. július 6., hétfő 05:31

A vasárnapi horvát előrehozott parlamenti választásokon leadott szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál is vezet a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben, közölte a horvát választási bizottság éjjel. Az MTI tudósítása szerint a HDZ kihirdette győzelmét, de nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós partnert kell találnia.

A részeredmények tükrében a HDZ 68, az SDP irányította Restart Koalíció pedig 43 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban.

A harmadik helyen a januári elnökválasztáson harmadik Miroslav Skoro eszéki horvát üzletember, népszerű énekes által létrehozott Haza Mozgalom nevű párt áll 15 mandátummal.

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt 8 mandátummal az időközben jobboldalra tolódott Híd Függetlenek Listája (Most) és 6 mandátummal a Mozemo! (Képesek vagyunk rá!) nevű újbalos pártok és a zöldek szövetsége, amely tömörülés a választások meglepetése. Két parlamenti helyre számíthat a Párt névvel és vezetéknévvel (Stranka imenom i prezimenom) balközép pártok szövetsége és egy helyre a kisebbik kormányzó párt, a liberális Horvát Néppárt (HNS).

A horvát parlament 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tart fenn.

A választásokat megelőző felmérések szoros küzdelmet jeleztek elő, a legtöbb közvélemény-kutatás a Restart Koalíciót hozta ki győztesnek.

Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke a választások éjszakáján azt mondta:

nehéz kormányzati ciklus áll mögöttünk, számos megpróbáltatással, a kihívások, amelyek előttük állnak, pedig még nagyobbak.

Hozzátette: ezek a körülmények munkát, lendületet, áldozatkészséget, tudást és tapasztalatot igényelnek. Szavai szerint az ekkora támogatottság nagy felelősség is jár, amelyet meg fognak szolgálni. Horvátországnak megoldást kell találnia a gazdasági és közegészségügyi kihívásokra, meg kell erősítenie intézményeit, és meg kell védenie az emberi és kisebbségi jogokat, fogalmazott.

Davor Bernardic, az SDP elnöke elismerte vereségét, és gratulált Plenkovicnak a győzelemhez. Bejelentette, hogy kész lemondani a párt éléről. Miroslav Skoro, a Haza Mozgalom alapítója beszédében hangsúlyozta: a 15 mandátum az mutatja, hogy jó úton haladnak, a választópolgárok pedig felismerték ezt.

Fordulóponthoz érkeztünk, a szábor (a horvát parlament) soha többé nem lesz ugyanolyan mint volt, sokkal több különböző vélemény hangzik majd el

– jelentette ki.

A HDZ bejelentette, hogy már hétfőn megkezdik a koalíciós tárgyalásokat, noha végleges eredményeket csak hétfőn délután közöl a horvát választási bizottság.

Rovatok