Index Vakbarát Hírportál

Ledöntötték egy fekete emberi jogi aktivista szobrát New York államban

2020. július 6., hétfő 21:32

A New York államban lévő Rochesterben a múlt hét végén ledöntötték Frederick Douglass 19. századi fekete emberi jogi aktivista szobrát - írja az NPR amerikai rádióra hivatkozva az MTI. 

A szobor Rochester belvárosában állt, és egy közeli szurdokban találták meg, megrongálva. Ledöntéséért senki nem vállalta a felelősséget. Minden bizonnyal július 5-én, vasárnap döntötték le. Ez a nap egyben az évfordulója volt annak a híres Douglass-beszédnek is, amely 1852-ben hangzott el, és amelyben az aktivista arról szólt, hogy az Egyesült Államok függetlenségének július 4-i ünnepe az afroamerikai rabszolgák számára nem sokat jelent.

Douglass jelentős alakja az amerikai történelemnek. Maga is rabszolga volt Marylandben, majd elmenekülése után a rabszolgaság eltörléséért küzdő, úgynevezett abolicionista mozgalom vezetőjévé vált Massachusetts és New York államokban. Híressé váltak a rabszolgaság elleni beszédei és írásai, köztük három önéletrajzi regénye a rabszolgaságról és az amerikai polgárháborúról (1861-1865) is.

A 19. század végén készített szobrot gondozó csoport vezetője szerint új szobrot állítanak Douglassnek.

Az elmúlt napokban és hetekben az amerikai konföderáció személyiségeinek - politikusainak és katonáinak - több szobrát ledöntötték, vagy a helyi politikai vezetők utasítására elszállították eredeti helyükről. De meggyalázták a rabszolgákat felszabadító Abraham Lincoln elnök szobrát is Chicagóban vagy a szövetségi fővárosban, Washingtonban, vasárnap pedig a marylandi Baltimore-ban ledöntötték és a kikötő vizébe hajították a földrészt felfedező Kolumbusz Kristóf szobrát.

Rovatok