Index Vakbarát Hírportál

Covid-kórház lesz a belgrádi Arénából

2020. július 6., hétfő 12:49

A szerb fővárosban fokozatosan romló járványhelyzet miatt a Belgrádi Arénában egy ideiglenes Covid-kórházat létesítenek – írja a Szabad Magyar Szó. Egyelőre ötszáz ágyat készítenek elő az enyhébb tünetekkel rendelkező koronavírus-fertőzöttek számára. Szerbiában a fővároson kívül 11 községben van rendkívüli helyzet. 

A Szabad Magyar Szó cikke szerint az újvidéki klinikai központban 153 fertőzöttet kezelnek, ebből egy nap alatt 22 embert vettek fel. Heten vannak súlyos állapotban lélegeztetőgépen.

Belgrádban hétfőn életbe léptek a szigorító rendelkezések. Reggel hat órától a városi tömegközlekedési eszközökön kötelező a szájmaszk használata, amennyiben valaki nem használja a maszkot, 5.000 dináros büntetést róhatnak ki rá. A szerb fővárosban életbe lépett rendkívüli helyzet alatt

Szerbiában vasárnapról hétfőre 302 embernél mutatták ki a fertőzést, jelenleg 16 131-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Vasárnap öt újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 311-re nőtt. A halálos áldozatok között van a szerb belügyminiszter édesapja is, akit egy belgrádi kórházban kezeltek.

A legtöbb halottat 24 óra alatt péntekről szombatra regisztrálták, amikor egy nap alatt 11-en veszítették életüket a Covid-19 betegség szövődményei miatt. Az aktív esetek száma jelenleg 2553, közülük 81-en szorulnak lélegeztetőgépre.

A hirtelen megnövekedett esetszámra reagálva Görögország bejelentette, hogy legkorábban  július 15-ig lezárják a görög-szerb határt. Az osztrák kormány múlt héten jelentette be, hogy nem ajánlják a nyugat-balkáni országokba (Bosznia és Hercegovinába, Koszovóba, Észak Macedóniába, Albániába, Montenegróba és Szerbiába) való beutazást állampolgáraiknak a durvuló koronavírus-helyzet miatt. A magyar kormány csütörtökön döntött úgy, hogy bár a többi nem EU-s ország felé nem, Szerbia felé megnyitjuk a határt.

Kijárási tilalom lesz Pristinában

Koszovóban egy nap alatt 3356-ról 3508-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kilenc halálos áldozata volt a Covid-19-nek az utóbbi 24 órában, ezzel 75-re nőtt a halottak száma, írja az MTI. Egészségügyi illetékesekkel folytatott tárgyalást követően a kormány úgy döntött, hogy a járványgócokban, például a fővárosban, Pristinában ismét kijárási tilalmat vezet be. A kijárási tilalom 21 és másnap reggel 5 óra között van érvényben.

Az európai fertőzési helyzetről ebben a cikkünkben írtunk :

Rovatok