Index Vakbarát Hírportál

Saját gazdáját ölte meg Tordaszentlászlón egy megvadult bika

2020. július 7., kedd 14:30

Egy megvadult bika megtámadta a legelőről állatait behajtó gazdáját a Kolozs megyei Tordaszentlászlón. A 38 éves tordaszentlászlói Kovács János olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy mire a mentők kiértek a helyszínre, már életét vesztette.

A későbbi áldozat hétfő este szokás szerint kiment a legelőre behajtani a szarvasmarhákat, amikor a csorda bikája váratlanul rátámadt, írja a Maszol.ro. A felöklelt gazda segítségére sietett szomszédja, Mátyás Mátyás, akit ugyancsak megtámadott a megvadult állat. Közben sikerült riasztaniuk a falu polgármesterét, Tamás Gebe Andrást, aki a helyszínre sietett a vadászengedéllyel rendelkező Bányai Csáki Zoltánnal, utóbbi pedig leterítette egy lövéssel a gyilkos állatot.

Az eseményekről ifj. Szilágyi István számolt be a Maszolnak, aki maga is az elsők között ért a helyszínre, és – mint mondta – társaival megpróbálták életben tartani a súlyosan sérült Kovács Jánost a mentők kiérkezéséig. Próbálkozásuk hiábavalónak bizonyult, a 38 éves férfi a helyszínen életét vesztette. Gazdatársát súlyos, de stabil állapotban szállították be a kolozsvári sürgősségi kórházba.  

A lap szerint a tragédia oka abban keresendő, hogy a bika vetélytársat látott gazdájában, és védte a „háremét”. Állatorvosi vélemény szerint súlyosbította a helyzetet, hogy a nap folyamán sokat esett az eső Tordaszentlászlón, és a vizes füvet legelő tehenek egy olyan mirigyet választottak ki, ami a szokásosnál is védelmezőbbé tette a bikát. A Maszolnak beszámoló ifj. Szilágyi István szerint emberemlékezet óta nem volt hasonló eset a faluban, talán dédszülei idején történhetett még ilyesmi. 

Magyarországon 2010-ben történt bikatámadás, Szemenyén.

Rovatok