Index Vakbarát Hírportál

Új, aktív nukleáris létesítményt találtak Észak-Koreában

2020. július 8., szerda 22:48

Még 2015-ben fedezték fel azt a nukleáris létesítményt, amit az észak-koreai Vollo-ri nevű falu közelében húztak fel, de csak most azonosították és fedték fel a létezését amerikai szakértők, írja a CNN.

Észak-Korea eddig hallgatott erről a létesítményről, ami az aktivitás minden jelét mutatja.

A képeket a San Franciscó-i Planet Labs műholdja készítette, és a Middlebury Institute for International Studies kutatói elemezték, akárcsak 2018-ban egy hasonló felfedezésnél. A Middlebury kutatója, Jeffrey Lewis szerint a képek alapján a gyárnak megvan minden jellemzője, ami alapján megfelel egy nukleáris létesítmény elvárásainak: őrzött kerítés, lakóházak, egy földalatti részleg is található itt. Ami csak azért érdekes Lewis szerint, mert rögtön egy palackozóüzem mellett található, ahol egy ilyen tipikus jellemző sem található.

Lewis szerint ami különösen feltűnő volt, az a járműforgalom, ami semmit sem lassult az utóbbi időkben, még a csúcstalálkozók idején sem.

Habár egy másik kutatóintézet már 2015-ben felfedezte a nukleáris létesítmény létezését, Lewis és kollégái akkor úgy döntöttek, hogy nem jelentik be, mert még nem tudták egyértelműen azonosítani a szerepét az ország atomprogramjában. A létesítmény neve azonban szerepelni fog Ankit Panda Észak-Korea-szakértő nemsokára megjelenő új könyvében, ezért a Middlebury-nél úgy döntöttek, hogy a bejelentése a közérdeket szolgálja. A könyvnek az lesz a címe, hogy Kim Dzsongun és a bomba.

Panda a könyvében arról ír, hogy a Vollo-ri területén található létesítményt főleg robbanófejek gyártására használják, de potenciálisan arra is jó lehet, ha Kim Dzsongun jobb hozzáférést szeretne a fegyverekhez egy krízis esetén, a falu ugyanis Phenjan közelében található.

Rovatok