Index Vakbarát Hírportál

Az USA vízumkorlátozást vezet be egyes kínai tisztviselőknek

2020. július 8., szerda 05:40

Az Egyesült Államok vízummegszorításokat vezet be a tibeti elnyomásban felelősséget vállaló kínai tisztségviselők számára – jelentette be kedden Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden.

Az amerikai diplomácia vezetője úgy fogalmazott: a vízumkorlátozások a Kínai Népköztársaság és a Kínai Kommunista Párt azon tisztségviselőit érintik, akikről bebizonyosodik, hogy „lényegileg részt vesznek a külföldiek Tibetbe bejutását akadályozó politika kidolgozásában vagy végrehajtásában”. Pompeo leszögezte: Peking „sajnálatos módon továbbra is rendszeresen akadályozza diplomaták és más amerikai tisztségviselők, valamint külföldi újságírók és turisták beutazását Tibet autonóm és más régióiba”.

A State Department vezetője megjegyezte, hogy a kínai állampolgárok sokkal könnyebb belépést élveznek az Egyesült Államok területére. Tibet a földkerekség legmagasabban fekvő területe, melynek nagy részét 1950–51-ben Kína erőszakkal annektálta és Tibeti Autonóm Területnek nevezi, de Peking a tartomány részének tekinti azokat a kisebb tibeti területeket is, amelyekre India tart igényt. (MTI)

Rovatok