Index Vakbarát Hírportál

Duterte az ellenzék elhallgattatására is használhatja a terrorellenes törvényt

2020. július 9., csütörtök 12:27

Fionnuala Ní Aoláin, az ENSZ-nek az emberi jogok védelméről a terrorellenes harccal összefüggésben beszámoló jelentéstevője aggodalmát fejezte ki az új Fülöp-szigeteki terrorellenes törvény miatt, írja a Guardian. A törvényt még múlt pénteken írta alá Rodrigo Duterte elnök.

A törvény, mely még ebben a hónapban életbe lép, felhatalmazást ad a hatóságoknak elfogatóparancs nélküli letartóztatásokra, illetve az elfogottak több hetes fogva tartására mindenféle vádak nélkül.

A Fülöp-szigeteki kormány szerint a törvény segíteni fog a militánsok elleni harcban, ám jogvédők szerint a törvény a kormány kritikusainak elhallgattatására is felhasználható, mivel nagyon tágan értelmezi a terrorizmus fogalmát, sőt a humanitárius segélyekhez való hozzáférést is korlátozhatják a segítségével. Duterte visszautasította a kritikákat, és úgy nyilatkozott, aki nem tervezi templomok vagy közművek felrobbantását, annak nincsen félnivalója.  

Jelenleg 50 ezer fertőzöttről tudni a dél-ázsiai országban, ám a betegek száma folyamatosan nő, szerdán rekord sok, 2486 fertőzöttet regisztráltak. Duterte korábban agyonlövéssel fenyegette meg a járvány miatti korlátozások megszegőit.

Rovatok