Index Vakbarát Hírportál

Idén is nagyon irtották az amazonasi esőerdőket

2020. július 10., péntek 18:17

A Brazíliát különösen sújtó koronavírus-járvány sem állította meg az Amazonas-medence esőerdeinek irtását. A brazil űrkutatási hivatal (INPE) adatai szerint az erdőirtás mértéke 25 százalékkal növekedett 2020 első hat hónapjában, az idei júniussal együtt 14. egymást követő hónapja emelkedtek a mutatók.

A száraz időszak és az erdőtűzszezon kezdetét jelentő júniusban csaknem 11 százalékkal nőtt az erdőirtás az előző év azonos időszakához képest. Idén eddig valamivel több mint 3 ezer négyzetkilométernyi erdőterület veszett oda. Szakértők szerint amennyiben az erdőirtás mértéke tovább emelkedik júliusban, az azt jelentené, hogy az ország több mint 15 ezer négyzetkilométernyi erdőterületet veszíthet el egy év leforgása alatt, ami a 2005 óta feljegyzett legnagyobb kiterjedés lenne. Tavaly "csak" 10 129 négyzetkilométernyi erdőterületet pusztítottak el.

A bolygó legnagyobb esőerdőjének megóvása kulcsfontosságú a klímaváltozás elleni harc szempontjából, mivel hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz elnyelésére és raktározására képes. Jair Bolsonaro elnök azonban rendszeres kikel a környezetvédő és az őslakos csoportok ellen, igyekszik gyengíteni a környezetvédelmi szabályokat, és csökkenteni a védett területek nagyságát. Emellett hangosan kampányol az Amazonas-medencében folytatott favágás, gátépítés, mezőgazdasági termelés expanziójáért, mivel úgy látja, hogy az ország gazdasági fejlődéséhez létfontosságú az érintetlen természeti területek hasznosítása.

2019 nyarán az egész világ megrendülten figyelte, hogy hatalmas erdőségek pusztultak el az Amazonas-medencében a rekordméretű erdőtüzek miatt. Arról, hogy Brazília miért tekintheti a nemzeti szuverenitását sértő lépésnek az esőerdők kiirtása elleni nemzetközi tiltakozást, részletesen ebben a cikkünkben írtunk:

Rovatok