Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a francia buszsofőr, akit két fiatal megvert egy maszkviselési vita miatt

2020. július 10., péntek 23:23

Agyhalottnak nyilvánították a francia buszsofőrt, akit július 5-én annyira megvert egy fiatalokból álló társaság, hogy a kórházba eszméletlen állapotban került.

Az 58 éves Philippe Monguillot Bayonne városában dolgozott buszvezetőként. Vasárnap este 7 óra körül egy társaság jegyek és maszkok nélkül akart felszállni egy helyi járatra (egész Franciaország területén kötelező a maszkviselés a tömegközlekedésen). Amikor ezt az ötvenes éveiben járó sofőr megpróbálta megakadályozni, a társaság tagjai verni kezdték. A buszvezetőt eszméletlen állapotban szállították kórházba, ahol az orvosok másnap agyhalált állapítottak meg nála.

Halálhíréről lánya, a tizennyolc éves Marie tájékoztatta az AFP hírügynökséget:

Úgy döntöttünk, hogy elengedjük őt. Az orvosok is támogatták, és mi is így éreztük helyesnek

– mondta el.

A hatóságok két férfit vádoltak meg gyilkossággal, akik 22 és 23 évesek, mindkettejüknek volt már dolga a rendőrséggel. Két másik ember ellen azért emeltek vádat, mert nem segítettek az életveszélyben lévő áldozatnak, egy harmadik gyanúsítottat azzal vádolnak, hogy segített elrejtőzni az egyik tettesnek. A bűncselekmény etnikai feszültségeket is okozhat, mivel az elkövetők a közösségi médiában olvasható feltételezések szerint észak-afrikai származásúak voltak.

A történteket a hatóságok úgy rekonstruálták, hogy a buszra három férfi szállt fel a helyi vasútállomásnál, egyikük kutyával. A következő megállóban egy negyedik is csatlakozott hozzájuk, a sofőr pedig hátrament, hogy ellenőrizze az új utas jegyét. Ekkor kérte meg a társaság tagjait, hogy vegyenek fel maszkot, amire sértésekkel válaszoltak. Monguillot-t a nyitott ajtón keresztül kilökték az utcára, ahol ketten rugdosni kezdték a földre esett férfi fejét és felsőtestét. Amikor látták, hogy a sofőr eszméletlen állapotban van, elfutottak, de később a rendőrség mind a négy elkövetőt letartóztatta.

Monguillot családja csendes menetet szervezet a buszsofőr emlékére szerdán, amelyen hatezren vettek részt. Az eset után a városi tömegközlekedésben dolgozó többi sofőr sztrájkolni kezdett, de hétfőn újrakezdik a munkát. A bayonne-i Trambus járatokon mostantól biztonsági őröket fognak alkalmazni, és a belügyminiszter is a helyszínre látogat, hogy a közbiztonságról tájékozódjon.

Rovatok