Index Vakbarát Hírportál

Egy nemi erőszak okán kapnak rezervátumot a krík indiánok

2020. július 10., péntek 12:41 | aznap frissítve

Oklahoma állam területének felét indián területnek minősítette az amerikai legfelsőbb bíróság. A döntés egy régi jogtalanságot orvosol, ugyanakkor bizonytalanságot okoz az őslakosokat érintő törvénykezésben, írja a BBC.

A pénteki döntés értelmében Oklahoma keleti része – legnagyobb városával, Tulsával együtt – rezervátumnak számít. Döntését a bíróság – meglepő módon – egy 1997-es nemierőszak-ügy hatására hozta meg.

Elvették a földjüket, szóban adtak kártérítést

Az ügy történelmi alapjának ismeretében érthető meg. A 19. században az indián törzsek kitelepítésekor Oklahoma szóban forgó területeit az indián őslakosok kapták meg hajdani otthonaikért cserébe. A rezervátumokban az indiánok mentesülnek az állami adózás alól, állami törvénykezés helyett pedig csak szövetségi ügyészek járhatnak el az ügyükben, emlékeztet a Reuters. 

Ez utóbbi kelt most zavart. Erre hivatkozik ugyanis ítélete újratárgyalásának érdekében Jimcy McGirt, akit nemi erőszakért ítéltek el. A vád szerint a férfi 1997-ben megerőszakolt egy négyéves kislányt. McGirt nem tagadja bűnösségét, de a legfelsőbb bíróság előtt azzal védekezett, hogy mivel a most hivatalosan is rezervátumként elismert területen követte el tettét, ezért csak szövetségi ügyész képviselheti a vádat.

Tartanak a hatásaitól

A legfelsőbb bíróság elnöke különvéleményében ugyanakkor azt írja, a döntés alapjaiban ássa alá az Egyesült Államok igazságszolgáltatásának működését. „Az állam lehetősége, hogy súlyos büntetéseket megtoroljon, megbicsaklott, és már jogerős ítéletek sorát dobhatjuk ki az ablakon” – idézte a bírót a BBC.

A The Atlantic által gyűjtött adatok szerint a helyzet azonban nem ilyen súlyos. Oklahoma büntetés-végrehajtási intézeteiben jelenleg 1887 indiánt tartanak fogva. Közülük azonban kevesebb mint tíz embernek olyan az esete, amelyet a fentiek okán meg lehet támadni.

A krík indiánok legfelsőbb bíróságának elnöke sem látja drámainak a helyzetet. „Mindez indiánoknak azon kis csoportjára vonatkozik csak, akik a rezervátumok határain belül követnek el bűncselekményt” – idézte Jonodev Chaudhurit a BBC.

Rovatok