Index Vakbarát Hírportál

Strasbourg elé viszi az Ukrajna fölött lelőtt utasszállító tragédiáját Hollandia

2020. július 10., péntek 22:22

Hollandia pénteken bejelentette, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé viszi az Ukrajna fölött lelőtt utasszállító tragédiáját. 

Stef Blok külügyminiszter szerint a legfontosabb, hogy igazságot szolgáltassanak a 298 áldozat számára, akiket Ukrajna keleti részén azután lőttek le, hogy oroszpárti csapatok elfoglalták a területet. 

A holland nyomozóknak bizonyítékaik vannak arra, hogy a Buk rakétarendszer, amivel a gépet lelőtték, Oroszországból került a területre. Az oroszok rendre tagadják az őket ért vádakat. 

A holland hatóságok korábban eljárást indítottak négy személy ellen. A négy vádlott, az orosz Igor Girkin, Szergej Dubinszkij és Oleg Pulatov, valamint az ukrán Leonyid Harcsenko volt, akiknek a jelenlétük nélkül kezdődött a pere márciusban. A négy férfit azzal vádolják, hogy ők telepítették a mozgatható föld-levegő rakétát amely az utasszállító gépet megsemmisítette. 

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat. A pilótafülke mellett felrobbant rakéta szilánkjainak ezrei fúrták át a Boeing típusú gépet, amely a levegőben darabokra tört, és lezuhant. A tragédiában a fedélzeten tartózkodó mind a 298 utas – köztük 196 holland és 27 ausztrál állampolgár –, valamint a legénység életét vesztette. 

(BBC)

Rovatok