Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia egy napra visszaállítja a határellenőrzést a vírus miatt

2020. július 10., péntek 16:20

A szlovák rendőrség egy napra, péntek délután három órától szombat délután három óráig visszaállítja az ellenőrzést a szárazföldi határokon, hogy kiszűrje a koronavírussal fertőzötteket, és ellenőrizze azokat a beutazókat, akik a járvány terjedése szempontjából kockázatos európai uniós országokból érkeznek – tudósított a szlovák rádióra hivatkozva az MTI.

A rendőrség azt fogja ellenőrizni, hogy az utasok eleget tesznek-e a közegészségügyi hivatal előírásainak, valamint visszatéréskor tájékoztatni fognak a kötelezettségekről. A cél továbbá, hogy felmérjék, mekkora a mozgás a határátkelőkön, tudósított a Parameter.sk magyar nyelvű portál.

A szlovák hatóságok a fertőzöttek számának hirtelen megnövekedése miatt döntöttek a belépők ellenőrzése mellett, mivel szerdán az országban 53 új fertőzéses esetet regisztráltak (tegnap viszont megint jóval kevesebbet 19 főt). Utoljára április végén, a karantén időszakában volt ilyen magas az új fertőzöttek száma. Sok más közép-európai államhoz hasonlóan Szlovákiában is azért kezdett újra romlani a helyzet, mert a határnyitás óta többen érkeztek beutazóként fertőzött területekről az országba.

Szlovákiában a vírus okozta Covid-19 betegségben eddig 28-an haltak meg, az aktív fertőzések száma jelenleg 346 fő. Az aktív esetek száma június 17-én kezdett újra növekedni, akkor alig 96 beteget tartottak számon,a számok azt mutatják, hogy már Szlovákiában sem túlzás a járvány második hullámáról beszélni.

Rovatok