Index Vakbarát Hírportál

Minden thaiföldi kókuszon fel kell tüntetni, hogy nem munkára fogott majom takarította be

2020. július 10., péntek 18:55

Minden Thaiföldön kereskedelmi forgalomba kerülő kókuszdión fel kell tüntetni, hogy azt nem munkára fogott majmok takarították be. A lépést azután hozták meg, hogy a helyi kókuszipart azzal vádolták meg az állatvédők, hogy kizsákmányolják a majmokat, mire több amerikai, brit és holland áruházlánc is levette polcairól a thaiföldi kókuszdiót, írja az MTI.

A botrány miatt a thaiföldi kormány a héten bejelentette, hogy a jövőben kóddal teszik visszakövethetővé, hogy az adott kókusz olyan farmról származik, ahol nem alkalmaznak majmokat a termés betakarítására. A thaiföldi kereskedelmi miniszter ugyanakkor visszautasította az állatvédők vádjait, és azt állította, hogy a kókuszszedő majmok nem alkotják a kókuszipar gerincét, inkább csak turisztikai attrakciót jelentenek, nem bántják őket.

"Különbség van aközött, hogy a majmokkal a hagyományok vagy a turisták miatt szedetik le a kókuszt és aközött, hogy ipari méretű kókuszbetakarításnál használják őket. Nem jövedelmező ipari szinten használni a majmokat. Vannak sokkal hatékonyabb és jövedelmezőbb eszközök és módszerek a kókuszdió szüretelésére" - magyarázta a miniszter.

A PETA állatvédő szervezet aktivistái nyolc, állatokat foglalkoztató kókuszfarmot néztek meg, amiknek munkatársai elmondták, hogy két nagy belföldi kókusztejtermelőnek szállítanak be. Ezek Aroy-D és Chaokoh néven forgalmazzák termékeiket, amelyek az egész világon megvásárolhatók. A szervezet szerint a farmokon méltatlan körülmények között kihasználják az állatokat:

naponta 10 ezer darab kókuszdiót hoznak le a fákról az állatok.

A PETA aktivistái a majmokat betanító központokat is felkeresték. Mire a kereskedelmi miniszter meghívott külföldi diplomatákat, importőröket és állatvédőket, hogy amint lecseng a koronavírus-járvány, nézzék meg közelebbről a kókusztermelő farmokat.

Mégis, péntekre több mint 15 ezer európai üzlet döntött úgy, hogy nem vásárol többé thaiföldi kókuszterméket a PETA által feltárt visszásságok miatt. 

A PETA szerint egy majomtréner úgy nyilatkozott nekik,  a majmoktól függenek, mert a kókuszpálmák nagyon magasak, és nehéz sarlóval leszedni a kókuszt. A Kókusztermelők Szövetségének elnöke szerint ugyanakkor a kókuszszedők hosszú póznákon elhelyezett vágóeszközökkel szedik a diókat, csak akkor vetik be a majmokat, ha azzal nem érnek el egy nagyon magasan lévő termést.

Thaiföld 2019-ben  122,7 milliárd forint értékű kókusztejet exportált, ezen belül 21,9 milliárd forintnyit az Európai Unióba és Nagy-Britanniába.

A PETA kampánya egyébként Carrie Symonds, Boris Johnson brit miniszterelnök menyasszonya révén kapott nagy nyilvánosságot, aki felszólalt a majmok dolgoztatása ellen.

Rovatok