Index Vakbarát Hírportál

Ezrek tüntettek a gyilkosság vádjával őrizetbe vett kormányzóért Habarovszkban

2020. július 11., szombat 15:15

Tüntetések törtek ki az orosz távol-keleti Habarovszkban, miután őrizetbe vették a terület kormányzóját. Szombaton ezrek mentek az utcára, hogy kifejezzék támogatásukat Szergej Furgal mellett, írja az MTI.

Csütörtökön vették őrizetbe a habarovszki kormányzót, Szergej Furgalt másfél évtizeddel ezelőtti gyilkosságok megszervezése és gyilkossági kísérlet gyanúja miatt. Szvetlana Petrenko, a kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője azt mondta, hogy a politikust azzal gyanúsították meg, hogy 2004-2005-ben több üzletember meggyilkolását megszervezte. Az üggyel kapcsolatban korábban már négy embert letartóztattak. 

A Furgalért utcára vonuló, kb. 10-12 ezer fős tömeg a kormányzó szabadon engedését kérte, mondván, Furgal az ő választásuk. Az MTI szerint egyikük arra szólította fel Moszkvát, hogy "takarodjon Habarovszkból". A tüntetés négy órán keresztül tartott a város központi terén, a nagyvárosban ez volt az elmúlt évtizedek legnagyobb megmozdulása. 

Furgalt kormányzónak a Liberális Demokrata Párt színeiben  választották meg  2018-ban az Egységes Oroszország jelöltjével szemben. 

(Borítókép: Mi vagyunk Szergej Furgal feliratú lufik a tüntetésen. Fotó: Dmitry Morgulis / Getty Images)

Rovatok