Index Vakbarát Hírportál

A pápa szerint elkeserítő a Hagia Szophia mecsetté alakítása

2020. július 12., vasárnap 17:05 | aznap frissítve

A Hagia Szophiára gondolok mély fájdalommal 

– mondta Ferenc pápa az isztambuli Hagia Szophia bazilika mecsetté nyilvánításának kapcsán vasárnap a Vatikánban, írja az MTI.

A török legfelsőbb közigazgatási bíróság pénteken döntött úgy a nemzetközi tiltakozás ellenére, hogy semmissé teszik azt az 1934. november 24-i török minisztertanácsi döntést, ami a Hagia Szophia múzeummá alakításáról rendelkezett. Pár órával később Erdoğan elnök hozta meg a döntést, hogy a világörökséghez tartozó épületet újra mecsetté nyilvánítják. 

A pápa vasárnapi megszólalása volt a Vatikán első állásfoglalása az ügyben. Korábban Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka, az orosz egyház vezetője, illetve a romániai, a ciprusi, a grúz ortodox egyházak vezetői is felszólaltak a török döntés ellen. 

A Hagia Szophia jelenleg a török vallásügyi hivatal felügyelete alatt áll. A mostani döntés előtt az UNESCO is felszólította Törökországot, hogy fontolja meg a lépést a világörökség részét képező épület sorsával kapcsolatban. A világörökségi listán szereplés ugyanis számos kötelezettséggel jár: például az ország köteles biztosítani, hogy semmilyen változtatás ne érje az adott objektumot, illetve módosítás esetén tájékoztatnia kell az UNESCO-t, hogy az megvizsgálhassa a változtatási terveket.

(Borítókép: A Hagia Sophia. Fotó: Chris McGrath / Getty Images)

Rovatok