Index Vakbarát Hírportál

A cseh kormány támogatja a fegyveres önvédelmet

2020. július 13., hétfő 23:18

Támogatja a cseh kormány azt a szenátusi javaslatot, hogy a cseh állampolgároknak alkotmányos joga legyen a fegyveres önvédelemre és védelemre - írja az MTI.

Marie Benesová igazságügyi miniszter hétfőn este beszélt erről a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón Prágában. A kormány álláspontja váratlan, mert a témához készült előzetes szakmai háttéranyagokban az áll, hogy a kabinet semleges álláspontra helyezkedik ez ügyben. 

Lubomír Metnar védelmi miniszter szerint a miniszterek egy része - saját magát is beleértve - a heves vita során megváltoztatta korábbi elutasító vagy tartózkodó álláspontját, ahogy ő fogalmazott, tekintettel a biztonsági helyzet alakulására Csehországban. 

A felsőház javaslata szerint az állampolgárok jogát a fegyveres önvédelemre és védelemre az emberi szabadságjogok listájába foglalnák bele, amely része a cseh alkotmánynak. Az alkotmánytörvény kibővítésének célja megakadályozni az Európai Unióban tapasztalható leszerelési tendenciákat, illetve azt, hogy az önvédelemhez való jogot egyszerű jogszabállyal korlátozni lehessen a jövőben. 

A téma az elmúlt hónapokban a cseh sajtóban és a közéletben is nagyon éles volt. Az egyik oldal szerint a fegyveres önvédelem alapvető emberi jog, míg a másik azt állítja, hogy a jogszabály elfogadása a biztonsági helyzet romlásához fog vezetni az országban. 

Az alkotmánytörvényt módosító javaslat elfogadásához a parlament mindkét házában háromötödös többségre van szükség.

Rovatok