Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett Hágába a különleges ügyészség elé idézett Hashim Thaçi koszovói elnök

2020. július 13., hétfő 13:45

Ügyészségi kihallgatásra Hágába érkezett hétfőn Hashim Thaçi koszovói elnök, aki ellen az 1998–1999-es szerb-koszovói konfliktus idején elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt emelt vádat a hágai különleges ügyészség – írja az MTI a Reuters alapján.

A hágai vádhatóság június 24-én emelt vádat Hashim Thaçi és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) több egykori másik tagja, köztük Kadri Veseli, a koszovói parlament korábbi elnöke ellen. Ahogy arról az Index korábban már beszámolt:

az UCK egykori parancsnokai a különleges ügyészség vádirata alapján legalább száz gyilkosságért felelhetnek.

Az áldozatok között koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek, valamint politikai ellenfeleik is vannak. Hashim Thaçi és Kadri Veseli is tagadta bűnösségét, a koszovói elnök azt is bejelentette: ha a hágai különleges ügyészség megerősíti az ellene felhozott vádakat, azonnal lemond.

A 2015-ben létrehozott, nemzetközi bírákat és ügyészeket foglalkoztató különleges ügyészséget az Európai Unió finanszírozza, de a koszovói törvények alapján működik. Hatáskörébe az 1998–1999-es koszovói konfliktus idején gerillaakcióiról elhíresült UCK által elkövetett, az ügyészség által feltételezett háborús bűnök vizsgálata tartozik.

Rovatok