Index Vakbarát Hírportál

Vádlója szerint éveken át zaklatta őt a szöuli polgármester

2020. július 13., hétfő 10:29

Négy éven át zaklatta Szöul polgármestere egykori beosztottját, aki segítséget is kért a városházán, ám süket fülekre talált. Hétfőn megszólalt a nő, aki végül feljelentést is tett, ami után egy nappal Pak Vonszun öngyilkos lett.

A polgármester a város külterületén végzett magával, nem sokkal azután, hogy eltűnt. 

Magát okolja az áldozat

A nő elmondása szerint a zaklatás akkor is folytatódott, amikor inkább részleget váltott, hogy ne kelljen közvetlenül Pakkal dolgoznia – írta a BBC.

„Már a legelején jelentenem kellett volna. Ha megtettem volna, talán most nem okolnám magam” – állt a nő levelében, amit egy hétfői sajtótájékoztatón olvastak fel. Elmondása szerint sokkolta őt egykori főnöke halála.

A 64 éves Pak népszerű és befolyásos politikus volt – sokan a 2022-es elnökválasztás demokrata párti elnökjelöltjét látták benne, aki a vele közeli kapcsolatban lévő Mun Dzseint válthatta volna –, a szexuális zaklatás vádja pedig különösen váratlan volt, miután Pak a nők jogaiért tett erőfeszítéseivel vált ismertté, mielőtt a dél-koreai főváros polgármesterévé választották volna. Ügyvédként ő nyerte meg az első olyan pert az országban, ami nemi erőszak miatt indult.

Pak 2011 óta irányította a tízmilliós Szöult, népszerűsége miatt magától értetődően felmerült, hogy országos gyász után állami temetésen búcsúznak el tőle.

Ezt azonban halálának oka tette vitathatóvá. A város hivatalos oldalán kezdeményezett petíciót több mint 560 ezren írták alá, azt javasolva, hogy inkább csöndes, családi temetésen búcsúzzanak el Paktól. „Szükség van egy ismert politikus nagyszabású, ötnapos temetésre, aki öngyilkos lett a szexuális zaklatás vádja után?” - tette fel a kérdést a petíció.

Ugyanakkor a bíróság hétfőn visszautasította azt a kezdeményezést, amely a nyilvános temetést akadályozta volna meg.

Pak halála miatt így is 20 ezren fejezték ki részvétüket, és a televízión közvetített gyászszertartáson – betartva a járványügyi korlátozásokat – száz ember jelent meg.

Rovatok