Index Vakbarát Hírportál

Karanténhajókban és katonai kaszárnyákban helyezik el az Olaszországba érkező menekülteket

2020. július 14., kedd 12:31

Olaszországban karanténhajókon és kaszárnyákban helyezik el a menekülteket a koronavírus-járvány miatt. A járványügyi előírásoknak megfelelően először azonosítják, majd tesztelik a partra érkezőket. 

Hétfőn a szicíliai Pozzallo kikötőjében hatvan menekültből tizenegynek lett pozitív a koronavírustesztje.

Mindnyájan tünetmentesek, Ragusa városában helyezték el őket, írja az MTI. A hatóságok naponta közlik a dél-olaszországi partokra érkezett bevándorlók vírustesztjeinek eredményeit, és azt is nyilvánosságra hozzák, hogy hol helyezik el a szűrt fertőzötteket.

Ebből persze van is konfliktus, Amanteában katonák védenek egy karantén alá került lakóházat, ahol a lakosság tiltakozása ellenére koronavírusos bevándorlókat helyeztek el.

A fertőzötteket eddig a szicíliai partoknál felállított karanténhajón helyezték el.

AMANTEÁBAN TÖRTÉNT ELŐSZÖR, HOGY VÁROSON BELÜLI ÉPÜLETEKBE VITTÉK ŐKET. 

Sajtóértesülések szerint az egyik karanténhajó (Moby Zaza) szerződése lejárt, a fedélzeten levő több mint kétszáz személy karanténidőszaka után a belügyminisztériumnak újabb hajót kell bérelnie, amelyet a Szicília és Calabria közötti tengerszakaszon akarnak állomásoztatni.

A PÁLYÁZATOT MEGHIRDETTÉK, DE EDDIG EGYETLEN HAJÓTÁRSASÁG SEM JELENTKEZETT.

A belügyminisztérium a lakott területektől elszigetelt, jól ellenőrizhető és a "társadalomra kis hatást gyakorló" helyszíneket keres a karantén idején érkező bevándorlók elhelyezésére. Kaszárnyákat és más katonai létesítményeket nyitnak meg, köztük szerepel a Róma központjában található katonai kórház területe is.

A menekültek többsége Tunéziából és Líbia indul. A belügyminisztérium hétfő esti adatai szerint idén már 8988-an érkeztek Olaszországba, míg tavalyi ugyaneddig csak 3165-en. Olasz sajtóhírek szerint ez azért van, mert Tunézia nem tartja be az Olaszországgal kötött megállapodást, és további pénzügyi támogatást kér Rómától az indulók feltartóztatására. Luciana Lamorgese belügyminiszter csütörtökön Tripoliban tárgyal líbiai kollegájával. 

Közben Antonio Tajani, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) alelnöke, az Európai Parlament volt elnöke felszólította az Európai Uniót, hogy zárja le a földközi-tengeri és a balkáni migrációs határokat, mert szerinte egy újabb menekülthullám újabb járványhullámot hoz magával, és növeli a társadalmi feszültséget.

Rovatok