Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: Oroszország 200 millió dózis vakcinát tervez gyártatni az év végéig

2020. július 14., kedd 18:59

Oroszország 200 millió dózis vakcinát tervez gyártatni az év végéig, jelentette be Kirill Dmitrijev, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezetője kedden az MTI beszámolója szerint. 

A vakcinát az orosz egészségügyi minisztérium Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézete (NICEM) fejlesztette ki. A moszkvai Ivan Szecsenov Orvostudományi Egyetem kutatója, Vagyim Taraszov pedig arról számolt be, hogy sikerrel zárult a koronavírus elleni vakcina önkénteseken történő klinikai tesztelése. 

Alekszandr Gincburg, a Gamaleja Intézet vezérigazgatója azt ígérte, hogy az intézmény augusztus elején felterjeszti bejegyeztetésre a vakcinát az orosz fogyasztóvédelmi felügyelethez, és a hatóságnak augusztus 12-ig kell elbírálnia az anyagot. 

Gincburg szerint a vakcina augusztus közepén kerülhet "polgári forgalmazásba".

Az akadémikus azt is elmondta, hogy a tesztelés második szakasza már elkezdődött, ennek az a célja, hogy egy második oltással két évig, vagy akár annál hosszabb ideig tartó immunitás alakuljon ki.

Beszámolója szerint a klinikai kísérletekben részt vevő önkénteseknél immunitás alakult ki.

Az alanyokat nemcsak antitestek, hanem vírussemlegesítő antitestek jelenlétére is tesztelik, és a későbbiekben a T-sejtes immuntás kialakulását is vizsgálni fogják náluk. 

Rovatok