Index Vakbarát Hírportál

Két azeri katonatiszt is meghalt az összecsapásokban

2020. július 14., kedd 14:45

Kedden is folytatódtak az összecsapások az örmény–azeri határon, a legfrissebb adatok szerint hét azeri katona – köztük egy tábornok és egy ezredes –, valamint egy azeri civil, illetve két örmény katona, egy őrnagy és egy százados meghalt.

Susan Szteyepanján, az örmény védelmi minisztérium szóvivője Facebook-oldalán azt írta, hogy az azeri fegyveres erők tüzet nyitottak az Örményország északkeleti részén fekvő Berd városra. A támadás során szerinte csapásmérő drónokat vetettek be polgári célpontok ellen, de senkinek sem esett baja. 

Ugyancsak támadásról ír az azeri védelmi minisztérium, csak épp ők azt állítják, hogy azt az örmény tüzérség kezdeményezte egy határ menti településen, és senki sem sebesült meg.

Korábban már bejelentették, hogy örmény tüzérségi tűz érte Agdam és Alijbeli településeket a térségében, és

A HARCOKBAN ÉLETÉT VESZTETTE AZ AZERI HADSEREG EGYIK TÁBORNOKA, POLAD HASIMOV VEZÉRŐRNAGY, VALAMINT ILGAR MIRZEYEV EZREDES.

Kerim Veliyev azeri helyettes védelmi miniszter beszámolója szerint július 12-én száz örmény katonát öltek meg egy támadás során, és megsemmisítették a harci eszközöket, valamint az örmény fegyveres erők harcálláspontját is.

Az örmény–azeri határ térségében a helyzet július 12-én vált a korábbinál is feszültebbé.

Vasárnap az azeri védelmi minisztérium arról számolt be, hogy örmény hadsereg tüzérségi eszközökkel támadást kísérelt meg az azeri állások ellen Tovuz megye térségében, és a harcoknak több halottja volt.

António Guterres ENSZ-főtitkár a támadások azonnali beszüntetésére szólította fel hétfőn a feleket, és az Egyesült Államok is elítélte az örmény–azeri határon történt összecsapásokat, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig azt közölte, hogy Moszkva hajlandó közvetíteni a felek közt.

A két ország több évtizede konfliktusban áll egymással a zömében örmények lakta Hegyi-Karabah miatt. A térség hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozik, de egy korábbi véres fegyveres konfliktus után a magukat helyi örményeknek valló szakadárok ellenőrzése alá került. Az azeriek szerint viszont Örményország hadserege is jelen van a térségben. A szigorúan őrzött frontvonalon időről időre kiújulnak a harcok, a mostani összecsapás azonban a két ország határa mentén, jóval északabbra történt.

Rovatok