Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: egy nap alatt több mint 1600 ember fertőzödött meg Izraelben

2020. július 14., kedd 10:57

A növekvő koronavírusos esetszám miatt újabb szigorításokat jelentett be hétfőn Kalifornia kormányzója: ennek megfelelően bezárják az állam két legnagyobb iskolai körzetét Los Angelesben és San Diegóban, a mintegy 706 ezer érintett gyerek várhatóan otthon töltik majd az augusztust, ekkor feltehetően online zajlik majd az oktatás, írja a Reuters

Gavin Newsom döntése értelmében a bároknak és az éttermeknek is be kell zárniuk, csakúgy, mint a moziknak, a múzeumoknak vagy az állatkerteknek. A leginkább érintett harminc megyében az edzőtermek, templomok és fodrászatok sem tarthatnak nyitva. Newsom egy hétfői sajtótájékoztatón azt mondta: kénytelenek voltak felismerni, hogy a vírus vélhetően nem tűnik el egyhamar, legalábbis mindez nem várható azelőtt, hogy rendelkezésre állna vakcina vagy valamilyen hatásos terápia. 

Tovább romlott a helyzet Izraelben

Minden eddiginél magasabb Izraelben a koronavírus-fertőzöttek napi növekedése,  24 óra alatt 1681 új fertőzést regisztráltak. A járványügyi helyzet romlása ellenére hétfőn egy parlamenti különbizottság több könnyítést is engedélyezett, újranyitották például az edzőtermeket és az uszodákat.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő pénteken még azt mondta, hogy Izraelt elérte a járvány második hulláma, és elismerte hogy talán "túl korán" kezdték el feloldani a járvány miatt bevezetett korlátozásokat.

Szombaton tízezrek mentek az utcára Tel-Avivban, hogy pénzügyi támogatást követeljenek a kormánytól, mert a járvány miatt rengetegen vesztették el az állásukat. Vasárnap a tüntetők egy csoportja a rendőrséggel is összecsapott, és hétfőn is folytatódtak a demonstrációk. A Times Of Israel cikke szerint a tüntetők kukákat is gyújtogatnak, és a rendőrség eddig 16 embert tartóztatott le.

Izraelben jelenleg 21 393 igazolt fertőzött van, közülük 177 állapota válságos, 55-en lélegeztetőgépen vannak. 

Ausztráliában szigorítanak a szabályokon 

Közben Ausztráliában is további korlátozások várhatóak, miután Victoria államban, az ország délkeleti részén újabb fertőzötteket diagnosztizáltak, és félő, hogy nem tudják megállítani a koronavírus terjedését. 

A Reuters azt írja, hogy két államban meghosszabbították a határátlépésekre vonatkozó korlátozásokat, a legnagyobb ausztrál államban pedig maximálták a nagy pubokban a vendégek számát.

Ausztráliában az aktív esetek száma most már megközelíti a kétezret, miután az elmúlt 24 órában újabb 270 főnél mutatták ki a fertőzést. Ausztráliában az első hullám alkalmával és az utóbbi hetekben összesen 10 ezer fertőzöttet regisztráltak, a betegségbe 107-en haltak bele. 

Dél-Ausztrália államban a fentiek miatt letettek arról, hogy újranyissák a határokat Új-Dél-Wales felé, Queenslandben pedig kéthetes karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki meghatározott területeken járt a Sydney nyugati részén fekvő külvárosokban. Új-Dél-Wales az az állam, ahol a pubok létszámkorlátja mellett döntöttek. A Reuters szerint legfeljebb 300 főben maximálták a vendégek számát. 

Mostanra világszerte 13 070 590 ember fertőződött meg a koronavírussal, a halálos áldozatok száma 572 428, a gyógyultaké pedig 7 228 660 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem keddi adatai szerint. Egy nappal korábban még 12 878 325 fertőzött szerepelt az összesítésben, a halálos áldozatok száma 568 541, a gyógyultaké pedig 7 092 815 volt.

Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 3 363 056 fertőzött van, 135 605-en haltak meg, 1 031 856-an meggyógyultak. Brazíliában 1 884 967 fertőzöttről, 72 833 halálos áldozatról és 1 291 251 gyógyultról tudni. Indiában 878 254 fertőzöttet, 23 174 halálos áldozatot és 553 471 gyógyultat jegyeztek fel, írja az MTI.

Rovatok