Index Vakbarát Hírportál

Nevetségessé tették az oroszok az új lengyel elnököt

2020. július 15., szerda 21:37 | négy hete frissítve

Orosz telefonbetyárok az ENSZ főtitkárának kiadva magukat átverték Andrzej Dudát, a frissen megválasztott lengyel elnököt, írja az MTI. A lengyel elnöki hivatal  megerősítette az esetet.

De ez az eset több szempontból sem hasonlít egy igazán ügyes csínyre. Két ismert, elnököket telefonbetyárkodó figura, Vlagyimir Kuznyecov (Vovan művésznéven) és Alekszej Sztoljarov (Lexus) hatották végre ezt az akciót. Elemzők szerint a teljes orosz állammal a hátuk mögött működnek egyébként, az állam külpolitikai fegyverarzenáljának részeként

Korábban a volt ukrán elnöknek, Petro Porosenkónak és a NATO főtitkárának, Jens Stoltenbergnek adták ki magukat, és látványosan átverték Észak-Macedónia miniszterelnökét, aki a telefonban ország-világ előtt belement, hogy az orosz érdekeket keresztezve kenőpénzeket fizessen bizonyos ügyekben. De kapott tőlük Porosenko maga is

Az oroszok Emmanuel Macron francia elnököt, Boris Johnson brit miniszterelnököt és Harry herceget is, Aljakszandar Lukasenka fehérorosz elnököt és Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnököt is elérték hasonló telefonos akciókkal. A spanyolokra például szintén keményen rábüntettek a Vovan & Lexus páros szereplésével. 

Most valahogy sikerült megoldaniuk, hogy a lengyel ENSZ-misszió egyik munkatársa egy tulajdonképpen ismeretlen helyről érkezett hívásigénylést egyenesen a varsói elnöki hivatalba továbbítson. A lengyel titkosszolgálatok is léptek most erre, azt próbálják felgöngyölíteni, hogy ezt pontosan hogyan érte el az orosz csapat. 

Duda elnök mindenesetre azt hitte, hogy bizalmasan kíván vele beszélni António Guterres ENSZ-főtitkár.

A beszélgetés során az ál-Guterres olyan témákról akart beszélni, amelyek mostanában megosztják a lengyel társadalmat vagy felkorbácsolhatják az indulatokat Ukrajnában. Megkérdezte például Dudát, hogy szerinte hogyan kerülhetett be az országba a koronavírus. Az elnök pedig simán bemondta, hogy valószínűleg Ukrajnából. „Mivel hozzánk sokan Ukrajnából jöttek” – mondta.

Az orosz rákérdezett a Vörös Hadsereg lengyelországi emlékműveinek a helyzetére is, ami miatt több nagy tüntetés is volt az országban. „Varsó nem hadakozik emlékművekkel (...), ez nem jelent nagy problémát” – válaszolta mit sem sejtve Duda.

Aztán még jobban provokálta volna a lengyel-ukrán viszonyt az orosz tréfamester, arra is rákérdezett, hogy esetleg szeretné-e annektálni Lengyelország az Ukrajnához tartozó Lvov városát. „Erről nincs vita, egyetlen politikai erő sem beszél erről a kérdésről” – volt Duda válasza. Az orosz még töltelékszövegnek elmondta az  elnöknek egyébként azt is, hogy ízlett neki a lengyel zubrówka.

Duda később Twitteren reagált, igyekezett jó képet vágni a nagy tréfához. Azzal próbálta elvenni a dolog élét, hogy a vodkatémánál megingott kissé, mert az ENSZ-főtitkár nem képes ilyen tökéletesen kiejteni a zubrówka szót. A titkosszolgálati lépések eredményéről nem beszélt. 

Rovatok