Index Vakbarát Hírportál

Orosz hekkerek próbálhatták megszerezni a nyugati koronavírus-kutatás eredményeit

2020. július 16., csütörtök 22:14

Majdnem biztosan az orosz hírszerzéshez köthető hekkerek állnak a brit koronavírusvakcina-kutatás elleni kibertámadás mögött, figyelmeztetett csütörtökön a brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ.

A BBC cikke szerint egyelőre nem tudni, pontosan mely szervezeteket ért támadás, és hogy milyen adatokhoz próbáltak meg hozzáférni, vagy sikerült-e egyáltalán bármilyen információt is ellopniuk a hekkereknek.

A brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ szerint a támadás nyomai egyértelműen az APT29 néven számon tartott, Oroszországhoz köthető hekkercsoporthoz vezetnek, amit korábban Cozy Bear és Dukes nevek alatt is azonosítottak. A figyelmeztetés szerint a hekkerek brit, amerikai és kanadai vakcinakutatások anyagaihoz próbáltak meg hozzáférni. A támadás tényét az Egyesült Államok és Kanada is megerősítette. Mindhárom ország orosz hekkereket sejt a támadás mögött.

Moszkva határozottan visszautasította a vádakat, hogy köze lenne a hekkertámadáshoz. "Nincs birtokunkban információ arról, hogy ki törhetett be Nagy-Braitanniában gyógyszerészeti vállalatokhoz és kutatóközpontokhoz. Egyet tudunk mondani: Oroszországnak ezekhez a kísérletekhez semmi köze. Az efféle vádak elfogadhatatlanok számunkra" – közölte a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov útján.

(via BBC, AP, CNN, MTI)

Rovatok