Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai nagykövet is aggódott a koronavírus-törvény miatt

2020. július 17., péntek 21:31 | aznap frissítve

Interjút adott az ATV Egyenes beszéd című műsorának David B. Cornstein amerikai nagykövet, amelyből kiderül, hogy a hazai ellenzékhez hasonlóan neki is voltak aggályai amiatt, hogy a tavasszal elfogadott koronavírus-törvényben, amely lehetőséget adott a kormánynak, hogy a parlament felhatalmazása nélkül hozzon komoly intézkedéseket a kihirdetett veszélyhelyzetben, nem szerepelt semmiféle időkorlát.

„Amikor elfogadták a vészhelyzetről szóló törvényt, akkor úgy éreztem, hogy maga a törvény nagyon jogos volt” – mondta, de ő is szerette volna, ha a rendkívüli felhatalmazás csak egy meghatározott időre szól.

Erre szükség lett volna – és nem is az érdekelt, hogy milyen dátum. Lehetett volna egy hónap, három vagy hat hónap, de kellett volna egy időtartamot mondaniuk. Gyakorlatilag mindenkit felhívtam a kormányban, hogy elmondjam nekik az aggályaimat. És ebben veszítettem. Nem tettek dátumot a törvénybe

– mondta el a nagykövet. Cornstein szerint ez a véleménykülönbség egyáltalán nem tette tönkre Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolatát, ami véleménye szerint a lehető legjobb. Arra kitérő választ adott, hogy Orbán Viktort is felhívta-e.

A nagykövet négy hónap távollét után tért vissza Magyarországra, és azután adott interjút, hogy a kötelező két karantén letelt. Cornstein szerint a magyar kormány jól kezelte a járványhelyzet okozta válságot, „ha számokat nézzük, akkor láthatjuk, milyen munkát végeztek itt Magyarországon a vírus ügyében, és ez kimagasló volt.” A nagykövet a CEU ügyére is kitért, szerinte továbbra is az lenne a legjobb, ha a 2017 áprilisában elfogadott törvénnyel elüldözött egyetem visszatérhetne Budapestre.

Ma is ugyanazt érzem, mint egy évvel vagy másfél évvel ezelőtt. Úgy gondolom, hogy a Közép-európai Egyetemnek Budapesten van a helye. És tényleg zavart az, hogy a képzésük egy részét átköltöztetik Bécsbe. Ha van bármi, amit tehetnék azért, hogy visszajöjjenek, vagy amivel segíthetek ezen a helyzeten, kifejezetten örömmel tenném meg azt

– jegyezte meg.

Rovatok