Index Vakbarát Hírportál

Megfékezték a tüzet a San Diegóban napokig lángoló hadihajón

2020. július 17., péntek 08:23

Még vasárnap, egy robbanás során gyulladt ki egy amerikai hadihajó a kaliforniai San Diego haditengerészeti támaszpontján, és ezután napokig lángolt is. Félő volt, hogy ha nem tudják eloltani a tüzet, és a lángok elérik a hajó üzemanyagtartályát, akkor az végül majd a San Diegó-i öbölbe ömlik, jelentős környezeti katasztrófát okozva. A haditengerészet csütörtökön közölte, hogy sikerült eloltaniuk a lángokat – írja a CBS Sacramento.

„Minden ismert tűz megszűnt az USS Bonhomme Richardon” – írta Philip E. Sobeck ellentengernagy egy közleményben. A tűzoltásra kivezényelt csapatok a közlemény után is folytatták a hajó minden szegletének átvizsgálását, hogy megbizonyosodhassanak afelől, nem maradt már egyetlen parázs sem, és amíg ezzel nincsenek készen, el sem kezdődhet a robbanást kiváltó ok felderítése.

„Nem ismerjük a tűz eredetét, sem azt, hogy milyen mértékű pusztítást végzett. Túl korai lenne még arról beszélni, mi lesz a hajó jövője” – tette hozzá.

Az oltásban mintegy 400 tengerész vett részt váltva egymást. Közben 63 embert – 40 tengerészt és 23 civilt – kellett ellátni a hőség okozta kimerülés, füstmérgezés és könnyebb sérülések miatt – jegyzi meg az MTI.

Rovatok