Index Vakbarát Hírportál

Vesztegzár alá helyezték az északnyugat-kínai Hszincsiang székhelyét

2020. július 17., péntek 09:57

Vesztegzár alá helyezték az északnyugat-kínai Hszincsiang székhelyét, Ürümcsit, miután az elmúlt napokban több új, belföldön megfertőződött koronavírusos beteget azonosítottak. A South China Morning Post cikke szerint a 3,5 millió lakosú városban csütörtökön leállították a metrót, és korlátozták a légiközlekedést, miután egy új, helyben megfertőződött beteget diagnosztizáltak Covid-19-cel, valamint további három tünetmentes vírushordozót azonosítottak. A Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen ezt megelőzően 149 napon át nem regisztráltak egyetlen helyi koronavírusos megbetegedést sem, írja az MTI.

A SCMP közösségi oldalakon megjelent bejegyzésekre hivatkozva azt írja, hogy Ürümcsiben egyes lakónegyedekben korlátozták a ki- és beutazást, mire több helyi lakó igyekezett nagy mennyiségű élelmiszert bevásárolni. A repülőjáratok törlése miatt sok utazó rekedt a városban, ahová a Hszincsiang egyéb részéről érkezőknek megtagadták a belépést. 

A helyi egészségügyi hatóságok jelentése szerint Ürümcsiben péntek délig további öt új beteget, és nyolc panaszmentes fertőzöttet azonosítottak, és 135 embert vontak orvosi megfigyelés alá.

A Kínai Kommunista Párt hszincsiangi bizottsága pénteken közölte, hogy fokozzák az ellenőrzéseket a lakott területeken és zsúfoltabb helyeken, és alapos szűrést végeznek majd a kórházakban - írta a SCMP.

Kazahsztánban meghosszabbították az országos karantént

A Hszincsiang szomszédjában fekvő Kazahsztánban az elmúlt időszakban szintén ismét megnőtt az újabb koronavírusos esetek száma, ezért hétfőn az országos karantént további két héttel, augusztus elejéig hosszabbították meg. A kelet-ázsiai országban akkreditált kínai nagykövetség a múlt héten arra figyelmeztette a kínai állampolgárokat, hogy Kazahsztánban a koronavírusnál is halálosabb tüdőgyulladásos járvány van. Az állítást a kínai külképviselet a kazahsztáni járvány halálozási rátájára alapozta, de a kazah egészségügyi minisztérium szerint a kínai aggodalom alaptalan.

India a harmadik legfertőzöttebb ország

Péntek reggelre 1 003 832-re emelkedett Indiában a koronavírusos esetek száma, és hivatalosan már több mint 25 ezer fő halt meg a betegségben az 1,3 milliárd lakosú országban, ezzel India a harmadik legsúlyosabban érintett ország a világon az Egyesült Államok és Brazília után. Az elhunytak száma ennél is magasabb lehet, Indiában ugyanis nagyon keveset tesztelnek. A Massaschusetts Institute of Technology kutatói úgy becsülik, hogy az év végre India lesz a legsúlyosabban érintett ország – írja a New York Times.

Március óta az iskolákat és egyetemeket is bezárták, és egyelőre nem is tudni, mikor várható az újranyitás – ez körülbelül 278 millió diákot érint. Több mint 100 millió indiai veszítette el a munkáját a járvány kezdete óta, a gazdaság pedig súlyos károkat szenvedett.

Összeomlott a kirgiz egészségügy

A koronavírus-járvány hatására összeomló kirgiz egészségügyi rendszerről számolt be pénteken a BBC orosz nyelvű hírportálja. A tudósítás szerint a kór megfékezése érdekében létrehozott mobilegységek nem jutnak el mindenkihez, akinél megjelennek a kór tünetei. A kórházak túltelítettek, nincs elég kórházi ágy, az egészségügyi dolgozók rossz körülmények között dolgoznak, nincs elegendő védőruha, de lélegeztetőgép sem, írja az MTI.

A közép-ázsiai országban március elején mutatták ki először a koronavírust. Március végén a kormány lezárta a légi határokat, és szigorú, országos korlátozásokat rendelt el, majd májusban lazítottak a korlátozásokon. Június elején hirtelen emelkedni kezdett a fertőzöttek száma, naponta 25-80 esettel. Ez június közepére már napi 300-700 esetre nőtt. Akkoriban elrendelték, hogy a kórt könnyebben viselőket otthon kezeljék. Az összeomló egészségügyi rendszer miatt a betegek magukat próbálják gyógyítani, sokszor interneten szerzik be a gyógyszert olyan orvosok javaslatára, akik a világháló adnak tanácsokat.

Július elején élesen megemelkedett a fertőzésese esetek száma. A hónap első 13 napjában 372 esetet vettek nyilvántartásba. Hivatalos adatok szerint 167-en meghaltak. A 12 ezer beteg egyhatoda - kétezer ember - az egészségügyben dolgozik. Az országban a vesztegzár kezdeti időszakában egyetlen ideiglenes kórház sem épült. Július elsején láttak neki ilyen egészségügyi létesítmények kialakításához.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteki adatai szerint Kirgizisztánban 13 101 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, 173-an meghaltak.

Floriában több a fertőzött, mint az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Államokban Florida államban továbbra sem mérséklődött a vírus terjedése, az elmúlt három napban már másodjára állítja fel Florida a napi rekordot a fertőzöttek tekintetében, ezzel az államban már 315 775-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, ami annyit tesz, hogy többen betegedtek meg ebben az amerikai államban, mint az Egyesült Királyságban vagy Spanyolországban – írta az USA Today csütörtökön.

Ugyanakkor hiába az emelkedés, ez nem tartja vissza a látogatókat attól, hogy Miami Beachen bulizzanak, amit a polgármester csak az epicentrum epicentrumának nevez. Csütörtökön az Egyesült Államokban több mint 66 ezer új fertőzöttről és 941 halálesetről számoltak be a vírussal összefüggésben.

Rovatok