Index Vakbarát Hírportál

Jelöletlen egyenruhások jelöletlen kisbuszokkal szállítottak el portlandi tüntetőket

2020. július 18., szombat 21:51

Jelöletlen egyenruhájú szövetségi rendfenntartók érkeztek az Oregon állambeli Portlandbe, ahol könnygázzal lőtték a tüntetőket és több embert jelöletlen furgonokkal elszállítottak – írja a BBC. A gépfegyveres, testpáncélos, maszkos ügynököket Donald Trump rendelte Portlandbe, hogy letörje a május 25-e óta tartó tüntetéseket.

Oregon kormányzója szerint a szövetségiek akciója a hatalommal való hatalmas visszaélés volt, az államügyész pedig bejelentette, hogy beperelik a szövetségi kormányt, mert alapos gyanú nélkül tartóztattak le állampolgárokat. Az államügyész szerint ezzel nem csak meggátolták, hogy az emberek éljenek a szólásszabadsággal, hanem még veszélyesebbé tettek egy amúgy is kényes helyzetet.

A szövetségi rendfenntartók július 14-e óta alkalmazzák a taktikát, ami során kiugranak jelöletlen kisbuszokból, amikbe magyarázat nélkül betuszkolnak néhány tüntetőt, majd elhajtanak.

Egy férfi, aki átesett ezen azt mondta, hogy az autóval egy szövetségi bíróság fogdájába szállították, ahol felolvasták a jogait. Miután nem volt hajlandó válaszolni a feltett kérdésekre, mindenféle priusz vagy figyelmeztetés nélkül elengedték.

Az Associated Press azt írja, hogy a fegyveresek a szövetségi épületek védelmére lettek a városba vezényelve, de ezektől az épületektől több utcányira is fogtak el tüntetőket.

A Vám- és Határvédelmi ügynökség  megerősítette , hogy legalább egy ilyen akciót ők hajtottak végre. A lenti videón ők állították elő a férfit, mert úgy tudták, hogy korábban megtámadott egy rendőrt és szövetségi épületeket rongált meg. A nyilatkozatuk szerint a fegyveresek gyorsan egy biztonságosabb helyszínre szállították a tüntetőt, hogy kikérdezzék.

Jogalapként az elnök szoborvédelmi direktíváját emlegették, ami alapján bárki, aki műemléket rongál szigorú büntetésben részesül.

Az ideiglenes belbiztonsági miniszter egy 1700 szavas nyilatkozatban méltatta a szövetségi hatóságok munkáját, és egyben kritizálta a városvezetést. Chad Wolf az állami és városi erőket hibáztatta azért, hogy már 47 napja tartanak a tüntetések és az összecsapások. Szerinte azzal, hogy nem állították helyre a rendet csak felbátorították a tömeget. Trump szerint a fegyveresek remek munkát végeztek.

Portlandben teljes volt a káosz, aztán bementek, és most gondolom sok embert tartunk fogva. Gyakorlatilag elfojtottuk, és ha újraindul, akkor nagyon könnyen újra elfojtjuk majd

– mondta az elnök egy hétfői sajtótájékoztatón.

Az Oregon Public Broadcasting szerint a szövetségiek 13 tüntetőt gyanúsítottak meg valamilyen bűnténnyel, és a megmozdulások még mindig zajlanak.

A kormányzó szóvivője pénteken azt mondta, hogy embereke alapos gyanú nélkül elhurcolni rendkívül aggasztó és sérti az emberi- és alkotmányos szabadságjogokat. Portland polgármestere, Ted Wheeler azt nyilatkozta, hogy ő nem kért szövetségi segítséget.

Tartsátok a katonáitokat a saját épületeitekben, vagy hagyjátok el a városunkat

mondta Wheeler

Az ACLU érdekvédelmi szervezet azt írta, hogy ha valaki embereket az utcán elkap és jelöletlen autóba tuszkol, akkor azt emberrablásnak szokták nevezni.

Rovatok