Index Vakbarát Hírportál

Elkapták a feldarabolt startupvállakozó gyilkosát

2020. július 18., szombat 00:08 | aznap frissítve

A New York-i rendőrség pénteken letartóztatta Fahim Saleh startupvállalkozó egykori személyi asszisztensét, akit főnöke brutális meggyilkolásával vádolnak. A motoros személy-, illetve csomagszállításban érdekelt Gokada cég 33 éves vezérigazgatójának lefejezett és feldarabolt hullájára kedden talált rá unokatestvére az áldozat manhattani luxusapartmanjában.

Saleh testrészei akkurátusan be voltak zacskózva, a csomagok mellett pedig egy konnektorba bedugott elektromos fűrész hevert.

A bangladesi gyökerekkel rendelkező Saleh több közlekedési startupban volt érdekelt, és mivel lakásából semmi nem tűnt el, és betörésre utaló jeleket sem találtak, ezért a rendőrök kezdettől fogva valamelyik közeli ismerősre gyanakodtak. Így került képbe a 21 éves Tyrese Devon Haspil, aki 16 éves kora óta dolgozott Salehnek, és a rendőrség pénteki tájékoztatása szerint

pénzügyi és személyes megbízásokat teljesített, ráadásul jelentős összeggel tartozott főnökének.

Pozíciójához képest magas fizetése ellenére Haspil 90 ezer dollárral (több mint 27 millió forinttal) megrövidítette főnökét, aki felfedezte a lopást, és kirúgta őt. Saleh azonban nem jelentette fel – ekkor már csak volt – bizalmasát, sőt, az ellopott összeget kölcsönként fogta fel, és egy visszafizetési tervet vázolt fel Haspilnek.

Haspil azonban másként képzelte el a törlesztést. Hétfőn fekete ruhában, arcát maszkkal eltakarva szállt be a Saleh apartmanjához vezető liftbe, és bár a maszkviselés a koronavírus évében nem számít gyanús viseletnek, a biztonsági kamera felvétele alapján a leendő áldozat mégis baljós előérzettel méregette őt.

Amikor Saleh kiszállt a liftből, Haspil utánaeredt, egy sokkolóval megbénította, majd több késszúrással végzett vele. A holttestet becipelte a lakásba, a lift környékét egy kézi porszívóval takarította fel, majd másnap már tisztítószerekkel felszerelve tért vissza a lakásba, hogy feldarabolja Saleh holttestét. A nyomeltüntetésben azonban megzavarta őt az áldozat unokatestvére, aki felcsöngetett a kaputelefonon, mire a gyilkos csapot-papot otthagyva a hátsó kijáraton át elmenekült.

A gyilkosságot rekonstruáló New York Timesnak nyilatkozó nyomozók szerint az a megfontolás ösztönözhette Haspilt a brutális eljárásra, hogy a gyilkosságot valamilyen profi bérgyilkosmunkaként tüntesse fel, és a nyomozók figyelmét inkább az áldozat Nigériától Bangladesen át Kolumbiáig terjedő üzleti érdekeltségei felé terelje.

Azonban a profizmust sugalló kegyetlenség mellett a gyilkos egy sor gyermeteg hibát követett el; elsősorban azt, hogy a tettéhez használt neten rendelt sokkolót, majd a tisztítószereket is saját hitelkártyájával fizette ki, az online nyomok pedig azonnal felkeltették a lehetséges elkövetők körét szűkítő nyomozók figyelmét.

Haspil tette után nem próbált meg elmenekülni, és amikor a rendőrök egy lakóépületben rajtaütöttek, ellenállás nélkül adta meg magát nekik.

Rovatok