Index Vakbarát Hírportál

A járvány kitörése óta nem volt ennyi új fertőzött Hongkongban

2020. július 19., vasárnap 16:56

A koronavírus-járvány kitörése óta nem volt olyan magas az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma Hongkongban, mint most - közölte Carrie Lam, Hongkong kormányzója. Vasárnap tartott sajtótájékoztatóján Carrie Lam több mint száz új regisztrált betegről számolt be, és bejelentett néhány új korlátozó intézkedést a járvány visszaszorítására, írja a BBC.

A kormányzó igazán kritikusnak nevezte a helyzetet, és közölte, hogy növelni fogják a tesztek számát a városban, a nem alapvető fontosságú munkát végző közalkalmazottaknak pedig otthoni munkavégzést írnak elő.  Carrie Lam ígéretet tett, hogy tízezer tesztet fognak elvégezni naponta, valamint kötelezővé tették a nyilvános helyeken a maszk viselését zárt terekben. A tömegközlekedési eszközökön már eddig is kötelező volt az arc eltakarása.

Hongkongban egy nap alatt 108 új esetet regisztráltak, amelyek közül 83 helyben, 25 pedig valahol máshol fertőződött meg. Néhány nappal ezelőtt, amikor már észlelték, hogy jelentősen nőnek a napi esetszámok, korlátozták a csoportos összejöveteleket (50-ről négy emberre), bezárták az éttermeket délután 6 és hajnal 5 között, emellett újra bezárták a  bárokat, az edzőtermeket, a mozikat, a karaoke bárokat és a vidámparkokat.

Korábban úgy tűnt, hogy Hongkong Szingapúr és Tajvan mellett sikerrel tartja kordában a koronavírus-járványt.  Már a nulladik pillanatban szigorú közösségi korlátozásokat vezettek be, rengeteg tesztet végeztek, a lakosság pedig fegyelmezetten betartotta az óvintézkedéseket. Úgy tűnt, hogy még a kínai kormánnyal szemben érzett bizalmatlanság és a kormányellenes tüntetések sem akadályozzák a sikeres védekezést, mostanra azonban változott a helyzet.

Rovatok