Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: újra kötelező lesz a maszk Ausztriában

2020. július 19., vasárnap 18:26

Ismét kötelezővé teszik a szájmaszkot Ausztriában a koronavírus-járvány újbóli erősödése miatt – mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap az Österreich nevű helyi lapnak. Közben Horvátországban és Szlovéniában sem javul a helyzet, Lengyelországban pedig már több mint 40 ezren fertőződtek meg – írja az MTI.

Ausztria

A fertőzöttek számának növekedése és az újabb gócpontok kialakulása indokolja a szájmaszk ismételt kötelezővé tételét Kurz szerint, aki azonban azt is hozzátette, hogy ezt az óvintézkedést túl kevésnek tartja. A kancellár szerint minél hamarabb el kell indítani a koronavírus-jelző rendszert, aminek a kidolgozását a közelmúltban kezdte meg az osztrák egészségügyi minisztérium – írja az MTI.

Kurz emlékeztetett, hogy az enyhítések időszakában mindenkit arra kért, hogy ne dobja el a szájmaszkját, mert még szükség lehet rá. Újra elmondta hogy annyi szabadságot szeretnénk adni az embereknek, amennyi lehetséges, és csak annyi korlátozást szeretnénk bevezetni, amennyi feltétlenül szükséges, de egészen addig együtt kell élni a koronavírussal, ameddig nem találják fel az ellenszeréül szolgáló oltóanyagot vagy gyógyszert. A fertőzések számának növekedéséről azt mondta, a legtöbb eset egy regionális gócpontra vezethető vissza, ugyanakkor a fertőzésszám gyors növekedése a szájmaszkot bevezetésével, illetve a jelzőrendszer elindításával kerülhető el.

A rendszer lényege, hogy az ország tartományait – a lavinajelző rendszerhez hasonlóan – zöld, sárga, narancssárga és piros jelzéssel látják el. A különböző jelzések esetén szükséges teendőket pedig egy kézikönyv tartalmazza majd, így a helyi vezetők annak segítségével döntenének a szükséges óvintézkedésekről.

Az óvintézkedésekkel kapcsolatos részletekről várhatóan hétfőn döntenek. Közben Bécsben bezárták a szerb ortodox Székesegyházat, mivel négy pap és három családtagjuk koronavírus-tesztje is pozitív lett. Az osztrák szövetségi hadsereg koronavírus-érzékelő kutyák kiképzését kezdi meg. A kábítószer-kereső kutyák mintájára képezik ki őket; feladatuk az lesz, hogy felismerjék a koronavírussal fertőzött személyeket.

Ausztriában eddig 19 655 ember koronavírus-tesztje lett pozitív. A betegség szövődményeibe 711-en haltak bele; 17 599-en időközben meggyógyultak. Míg péntektől szombatig 134-en fertőződtek meg, az utóbbi 24 órában 82 új esetet diagnosztizáltak. A legtöbben Felső-Ausztriában (33 fő) és Bécsben (22 fő) kapták el a koronavírust.

Horvátország

Nem csökkent a hétvégén Horvátországban az új koronavírussal fertőzöttek száma – derült ki a válságstáb vasárnapi jelentéséből. Szombaton 92-vel nőtt és elérte a 4345-öt az új fertőzöttek száma. Nem történt újabb haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 120 maradt. A betegek közül 153-an vannak kórházban, közülük kilencen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 1207.

Horvátországban június közepén kezdett romlani a járványhelyzet, azt megelőzően egy hónapig nulla és három közé volt tehető a napi új esetek száma. A legtöbb megbetegedést, 140-et, a múlt pénteken regisztrálták az országban. Vili Beros egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a hétvégétől olcsóbban lehet koronavírus-tesztet végezni az országban. Azok, akik nem kapnak beutalót gyors PCR-tesztre, magánúton most háromszor olcsóbban elvégeztethetik azt. A tesztek ára 1506 kunáról (70 ezer forintról) 500-700 kunára (23-32 ezer forintra) csökken – mondta.

Szlovénia

Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 6-tal 1946-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet egy hónap után regisztráltak az országban, a járvány halálos áldozatainak száma így eggyel 112-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 18-an vannak kórházban, közülük kettőt ápolnak intenzív osztályon.

A heti esetszámok miatt aggodalmuknak adtak hangot a járványügyi szakemberek. A legtöbb fertőzöttet, 24-et pénteken diagnosztizáltak az országban, de számuk a többi napon is elérte a közel húszat. Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglakozó szakbizottságának vezetője a POP-TV szombat esti adásában azt mondta, a jelenlegi járványhelyzet határokat súrol, gyorsan megfordulhat felfelé vagy lefelé. 

Zágráb és Ljubljana április végétől és május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, illetve megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. Mindkét országban kötelező a szájmaszk viselése a legtöbb zárt helyen. Szlovénia ismét betiltotta a tíz főnél nagyobb összejöveteleket.

Lengyelország

Lengyelországban vasárnapra meghaladta a 40 ezret  az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma – közölte a lengyel egészségügyi minisztérium. Egy nap alatt 358-cal emelkedett a fertőzöttek száma, a hatóságok így 40 104 esetet tartanak nyilván. Vasárnapig 1624 ember halt bele a betegség szövődményeibe. 

Lengyelországban először április végén, majd májusban és júniusban fokozatosan enyhítettek a márciusban bevezetett járványellenes korlátozásokon.

Rovatok