Index Vakbarát Hírportál

Ezúttal Londonban térdelt rendőr egy fekete férfi nyakára

2020. július 19., vasárnap 10:28 | aznap frissítve

Bocsánatkérést vár a brit Marcus Coutain nevű fekete férfi ügyvédje, amiért egy brit rendőrtiszt intézkedés közben a védence nyakára térdelt, írja a Skynews.

Az eset, amelyről felvétel is készült, még csütörtökön történt Londonban, a rendőr intézkedés közben a megbilincselt fekete férfi nyakára térdelt, miközben ő többször is azt kérte, hogy szálljanak le a nyakáról.

A rendőrt a felvétel nyilvánosságra kerülése után felfüggesztették, az ügyben azonnal nyomozást rendeltek el, aggodalmát fejezte ki a helyettes rendőrfőnök és a polgármester is.

A rendőröket eredetileg egy verekedéshez riasztottak, a férfi ellen pedig azért léptek fel, mert kés volt nála, az ügyvédje szerint azonban csak bicikliszerelésre készült. Elmondása szerint Coutain szerencsére csak minimális sérüléseket szerzett, de nagyobb baj is történhetett volna.

Az eset azért keltett ekkora hullámokat, mert az Egyesült Államokban a 46 éves George Floyd május 25-én hasonló rendőri intézkedés következtében halt meg. A négy intézkedő rendőr egyike, Derek Chauvin megbilincselte őt, majd közel 9 percig a nyakára térdelt. A férfi hiába könyörgött levegőért, a boncolási jegyzőkönyv szerint valószínűsíthetően már az ötödik percben életét vesztette.

Az intézkedésben részt vevő négy rendőrt letartóztatták, Chauvin ellen gyilkosság, három kollégája ellen pedig bűnrészesség miatt emeltek vádat. Floyd halála után szerte az Egyesült Államokban tüntetéssorozatot szerveztek a rendőri erőszak és a – főleg a rendőrség soraiban feltételezett – rasszizmus ellen.

Rovatok