Index Vakbarát Hírportál

Nincs még megegyezés az uniós mentőcsomagról

2020. július 19., vasárnap 16:27

A tárgyalások harmadik napján is megosztottak az uniós tagállamok a koronavírus-járvány által okozott károk helyreállítására létrehozandó mentőcsomag méretével és feltételeivel kapcsolatban. Angela Merkel és Emmanuel Macron már jelezte, hogy fogytán a türelmük az elvileg 750 milliárd eurósra tervezett segélycsomag megszavazásával kapcsolatban, pedig nagyon is dűlőre kéne jutni, hogy válasz szülessen az EU-ra váró gazdasági recesszióra. 

Angela Merkel szerint elképzelhető, hogy vasárnap nem tudják lezárni a vitát, nem tudják egyeztetni a tagállamok változatos kéréseit. Kérdéses az alap mérete, az elosztás módszerei és a jogállamiság feltételei. Németország vezetője azonban kifejtette, mindent megtesz annak érdekében, hogy eredményes legyen a csúcstalálkozó. Macron szerint elképzelhető, hogy létrejön a megállapodás, ám azt képviseli, hogy a kompromisszumok nem mehetnek az európai törekvések rovására.

A takarékos négyeknek nevezett tagállamok, Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország, támogatják azt a szombati módosítást, hogy a 750 milliárd eurós mentőcsomagnak változzon meg az összetétele, a korábban tervezett 500 milliárdos vissza nem fizetendő támogatás és 250 milliárdos kölcsön helyett 450 milliárdos támogatásból és 300 milliárdos kölcsönből álljon az alap.

A vezetők többsége egyetért abban, hogy a jogállamisági kapcsolatos feltételeket nem szabad feladni, mert ezek az uniós egység alapértékei. Mark Rutte holland miniszterelnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint ez komoly kérdés, amelyben nem lehet alkudozni. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő azonban úgy látja, hogy a jogállamisággal kapcsolatos záradék nem eléggé kidolgozott, nem világos. Attól tart, hogy az erősebb tagállamok ezt zsarolásra használhatják fel a többiekkel szemben. Lengyelország a klímasemlegességre vonatkozó feltételeket is ellenzi.

Az Orbán Viktor által képviselt magyar álláspont továbbra is az, hogy csak a magyarok  dönthessenek arról, hogyan szeretnék elkölteni a nekik járó pénzt, és a miniszterelnök nem tartja elfogadhatónak a politikai előfeltételeket.

Antonio Costa portugál kormányfő szerint a négy takarékosnak is közelednie kell a kompromisszumra, és úgy látja, hogy a vonakodásuk csak a bizonytalanságot fokozza. Görögország miniszterelnöke, Kiriákosz Micotákisz is azt emelete ki, hogy az EU-nak nem szabad gyengének mutatkoznia, határozott választ kell adni a válságra, és remélte, hogy még vasárnap túljutnak a holtponton.

(MTI, Guardian)

(Borítókép: Mark Rutte, holland miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Ursula von der Leyen, az Európai Tanács elnöke és Emmanuel Macron francia elnök szombaton is egyeztettek. Fotó: Francisco Seco/Pool/Reuters)

Rovatok