Index Vakbarát Hírportál

Megállapodtak az EU hétéves költségvetéséről és a helyreállítási csomagról

2020. július 21., kedd 05:51

Az európai uniós tagállamok vezetői elfogadták az EU 2021 és 2027 közötti időszakra szóló keretköltségvetését és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagot, jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pénteken kezdődött uniós csúcstalálkozót követően, kedd hajnali Twitter-üzenetében.

Az Európai Tanács elnöke egyetlen szót írt ki:

Az előzményekről és az éjszakai helyzetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Charles Michel a tárgyalások hétfő este kezdődött folytatása előtt nem árulta el, hogy pontosan mi szerepel a véleménye szerint konszenzusos megoldásban.

Rövid nyilatkozatában a Tanács elnöke hétfőn úgy fogalmazott, hogy az utolsó lépés mindig a legnehezebb, de bízik abban, hogy elérhető a megegyezés. Ugyanakkor a dokumentum kiszivárgott: ennek alapján az új javaslat

megőrzi a 750 milliárd eurós főösszeget, csak belső átcsoportosításokkal,

Ennek az anyagnak is része a jogállamisági feltétel, rögzítik, hogy

AZ EU PÉNZÜGYI ÉRDEKEINEK VÉDELMÉBEN AKTIVÁLHATÓ, MEGKÜLÖNBÖZTETÉSMENTESEN KELL MŰKÖDNIE, ELKÜLÖNÜLVE A MÁR LÉTEZŐ ELJÁRÁSOKTÓL. AZ ESETLEGES SZANKCIÓKRA AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG TESZ JAVASLATOT, AMELYET A TAGÁLLAMOK MINŐSÍTETT TÖBBSÉGGEL HAGYHATNAK JÓVÁ.

Rovatok