Index Vakbarát Hírportál

Több millió dolláros luxusapartmanokat dönthet romba az erózió Ausztrália partjainál

2020. július 21., kedd 13:20

Több mint negyven luxusapartmanból kellett kiköltöztetni az embereket az ausztráliai Wamberal Beach-ről, mert félő, hogy a part menti erózió teljesen megsemmisíti otthonaikat, írja a CNN. A több millió dolláros ingatlanok ugyanis közvetlenül az óceán felett, sziklákra épületek, az elmúlt napokban az erózió hatására a sziklák azonban el kezdtek lemorzsolódni. Több videón is látszik, hogy a hullámok olyan magasra csapnak, hogy már elérik a házakat, törött lépcsőket és törmeléket hagyva maga után. 

A hétvégén a hatóságok egyébként tucatnyi házat veszélyesnek minősítettek és két órát adtak a lakóknak, hogy az apály ideje alatt hagyják el otthonaikat. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor térhetnek vissza házaikba, a hatóság emberei ugyanis elzárták a vizet és a gázt az ingatlanokban, és veszélyzónaként kezelik az érintett térséget, a Központi Parti Tanács pedig arra kéri az embereket, maradjanak távol a területtől.

Miközben a luxusapartman lakóinak átmeneti otthonokat keresnek, a helyiek a település vezetését okolják a kialakult helyzetért. Szerintük ugyanis nem tettek meg mindent, pedig a part menti erózióra már évekkel ezelőtt felhívták a figyelmet, melyet a globális klímaváltozás is felgyorsított. A 2016-os pusztító viharok után pedig még inkább lobbiztak a tengerparti védőgát mellett.

Rovatok