Index Vakbarát Hírportál

Romániában újra bevezették a karanténtörvényt

2020. július 21., kedd 15:21

Romániában mind az egy nap alatt diagnosztizált új esetek, mind az elhalálozások tekintetében ismét megdőltek a koronavírus-járvány rekordjai, de a kormány a kedden hatályba léptetett karnaténtörvény alkalmazásától a fertőzések ütemének megfékezését reméli, írja az MTI.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint

az elmúlt 24 órában azonosított fertőzöttek száma megközelítette az ezret (összesen 994), és minden korábbinál több, 36 koronavírusban szenvedő beteg vesztette életét egy nap alatt.

Az intenzív terápiás részlegeken ápolt súlyos esetek 297-es száma is rekordot döntött. A GCS közleménye szerint a kedden hatályba lépő karnaténtörvény ismét lehetővé teszi a koronavírussal diagnosztizált fertőzöttek kórházi, vagy otthoni elkülönítését, és jogalapot teremt a hatóságoknak arra, hogy karanténra kötelezzék a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő, vagy a járvány sújtotta országokból érkező embereket.

A karanténtörvény előírásai alapján a bukaresti kormány keddi rendkívüli ülésén kiegészítette a veszélyhelyzet meghosszabbításáról rendelkező határozatát. Ludovic Orban miniszterelnök a közegészségügyi hatóság területi kirendeltségeivel folytatott keddi távértekezlet után bizakodóan nyilatkozott arról, hogy a jogszabály lehetővé teszi a hatékonyabb védekezést, a fertőzések növekvő ütemének lassítását.  Rámutatott arra is, hogy a közegészségügyi hatóságoknak mielőbb ki kell adniuk az otthoni, vagy kórház elszigetelésről szóló rendeletet annak a négyezer fertőzöttnek az esetében, aki a karanténintézkedések korábbi jogalapját megszüntető, július 3-án hatályba lépett alkotmánybírósági határozat óta utasították el a kórházi kezelést.

A GCS keddi adatai szerint

1087 fertőzött távozott saját felelősségre a kórházakból és további háromezerre tehető azon fertőzöttek száma, akik ebben az időszakban a pozitív teszteredmény ellenére megtagadták kórházi beutalásukat.

A kormányfő szerint most már a tünetmentes fertőzöttek számára is kötelező a legalább 14 napos elkülönítés és az újratesztelés. A közegészségügyi hatóságoknak gondoskodniuk kell a fertőzésgyanús emberek teszteléséről és a fertőzöttnek bizonyuló páciensek elkülönítéséről. A teszteléseknél elsőbbségük kell legyen a fertőzésgyanús embereknek azokkal szemben, akik más országokba készülnek nyaralni - mutatott rá Orban, arra utalva, hogy több ország negatív koronavírus-teszttől tette függővé a külföldiek karanténmentes beutazását.

A cseheknél is újra kötelező a maszk

Hétfőn 153-mal emelkedett az igazolt koronavírus-fertőzések száma Csehországban, ami az utóbbi hetek legmagasabb napi eredménye, közölte a cseh egészségügyi minisztérium kedden honlapján.

A március elsején kimutatott első megbetegedés óta a járványban megfertőződött személyek száma hétfőn már meghaladta a 14 ezret. A betegek háromötöde meggyógyult, így jelenleg a fertőzöttek száma 4903. A minisztérium szerint a járvány kezdete óta ez a legmagasabb szám. Kórházi kezelésre valamivel több mint száz ember szorul, a súlyos esetek száma viszont csak tíz körül van.

Az áldozatok száma kedden reggel 359 volt.

A legrosszabb helyzetben továbbra is a Morva-sziléziai régió van, ahol péntek délután újra kötelezővé tették az arcmaszkok használatát a közösségi közlekedésben és a zárt helyiségekben. Eddig ez csak a lokális fertőzésgócként kezelt Karviná városban volt kötelező.

A régióban bevezették a kórházak és az idősotthonok látogatásának tilalmát, korlátozták a vendéglátóipari egységek nyitva-tartását is. Országos méretekben az új megbetegedések fele esik a Morva-sziléziai régióra. A szakemberek különösen veszélyesnek tartják, hogy a betegség elkezdett a 65 éven felüliek körében terjedni. 

További helyi fertőzésgócok vannak Dél-Morvaországban, Dél-Csehországban és Közép-Csehországban is. A járvány által érintett településeken újra kötelező az arcmaszk viselése, és felújítottak több korábbi korlátozást is.

Ukrajnában ezen a héten jobb a helyzet

Vasárnap 651-et, hétfőn 673 új koronvírusos beteget regisztráltak Ukrajnában. A járvány kitörése óta igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 60 ezre, derült ki azokból az adatokból, melyeket az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) tett közzé, és amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Az országban eddig 60 166 fertőzöttet azonosítottak. Az elhunytak száma újabb húsz halálos áldozattal 1518-ra nőtt, míg 32 199-en gyógyultak meg, közülük 760-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma 26 449.  Az egészségügyi alkalmazottak közül 8020-an fertőződtek meg.

A legtöbb halálesetet előző nap Kárpátalján jegyezték fel, ötöt, a második legtöbbet, hármat Lviv megyében. Ez utóbbiban az azonosított fertőzöttek száma elérte a 8229-et, az elhunytaké 212-re nőtt, míg 1709-en gyógyultak meg.

Kárpátalján eddig 4518 fertőzöttet regisztráltak, közülük 160-an hunytak el, 1650-en győzték le a betegséget. Kijevben az igazolt fertőzöttek száma 7034, közülük 128-an haltak bele a betegségbe, 2455-en gyógyultak meg. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint előző nap 24 644 tesztet végeztek el az országban, ebből 10 529 PCR-tesztet és 14 115 antitestszűrést.

Rovatok