Index Vakbarát Hírportál

Trump: Lassan én is megbarátkozom a szájmaszkkal!

2020. július 22., szerda 06:34

A járványhelyzet szinte bizonyosan romlani fog, mielőtt megindulna a javulás

– jelentette ki az amerikai elnök a Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján kedden kora este, ám szerinte a megfelelő gyógymódokkal és a vakcinával „gyorsan véget vetünk ennek”. A korábban több kétes gyógymódot is felkaroló Trump szerint „a láthatatlan kínai vírus” elleni oltóanyagok „sokkal hamarabb készen lesznek, mint ahogyan erre számítottunk”. Közölte, hogy több laboratóriumban és gyógyszergyárban is folynak a vakcinakísérletek.

Több hónapos vacillálást követően úgy tűnik, az elnök végleg magáévá tette a maszkviselést, sajtótájékoztatója előtt egy maszkos képet posztolt azzal a motivációs üzenettel, hogy

ha valaki nem tudja tartani a kellő távolságot, akkor az a „hazafias cselekedet“, ha szájmaszkot hord.

Trump a három hónapos – a negatív politikai visszhang miatt bevezetett – szünet után megtartott sajtókonferencián is hangsúlyozta: „Szeretjük-e vagy sem, de a szájmaszknak megvan a maga hatása.“ Majd pedig azzal a megjegyzéssel húzott ki a zsebéből egy szájmaszkot, hogy lassanként ő maga is hozzászokik a viseléséhez.

A tájékoztatón – melyen a korábbi formátumtól eltérően ezúttal a kormányzati járványügyi tanácsadói csoport nélkül, egyedül jelent meg – Trump elismerte, hogy jogosak voltak a vírustesztelés késedelmes megkezdése miatti kritikák, de hangsúlyozta, hogy a kormányzat erősen dolgozik a probléma megoldásán, és emlékeztetett arra, már most is magasan az Egyesült Államok végezte el a legtöbb koronavírustesztet. Miközben az új fertőzöttek száma csaknem negyven, a halálesetek száma csaknem harminc tagállamban nő, Trump azt emelte ki, hogy

Összevetve más, a járványtól szenvedő államokkal, mi nagyon jól teljesítünk, és sok olyan dolgot tettünk, melyet kevesen tettek meg rajtunk kívül!

Közben a kongresszusban Steve Mnuchin pénzügyminiszter és Mark Meadows, a Fehér Ház kabinetfőnöke Nancy Pelosi demokrata párti házelnökkel és Chuck Schumerrel, a demokraták szenátusi frakcióvezetőjével egyeztetett az újabb gazdaságélénkítő csomagról. Trump hétfőn a Republikánus Párt kongresszusi vezetőit fogadta ugyanebben az ügyben a Fehér Házban.

A demokrata párti törvényhozók azt akarják elérni, hogy a gazdaságélénkítő csomagtervben pénzt különítsenek el a választás biztonságos lebonyolítására (közben Trump kedden is kerek perec választási csalásnak minősítette a levélszavazást). A republikánusok további jelentős összegeket szeretnének a vírustesztekre és a kontaktkutatásra, azaz annak felderítésére, hogy a megfertőződöttek kivel kerülhettek kapcsolatba a fertőzés diagnosztizálása előtt.

Kedden délelőtt a nagy gyógyszergyártók, köztük az AstraZeneca, a Pfizer, a Moderna és a Johnson & Johnson vezetői is a kongresszusban jártak, ahol tájékoztatták a törvényhozókat kutatásaikról és eddigi eredményeikről.

Rovatok