Index Vakbarát Hírportál

Oroszország egyre több fegyvert és zsoldost szállít Líbiába

2020. július 24., péntek 21:01

Oroszország egyre több fegyvert, légvédelmi rendszereket és zsoldosokat szállít a polgárháború sújtotta Líbiába, hogy megvethesse lábát a stratégiai jelentőségű térségben, s hogy befolyásolhassa ezáltal az egymással szembenálló felek közötti harcok végkimenetelét – tudósít az MTI az amerikai haderő afrikai parancsnokságára (AFRICOM) hivatkozva.

"A katonai eszközök típusa és volumene inkább a támadó harci képesség támogatásának, semmint a humanitárius segítségnek a szándékát bizonyítja, és azt jelzi, hogy az orosz védelmi minisztérium támogatja ezeket a műveleteket" – mondta pénteken Kairóban a sajtónak Bradford Gering vezérőrnagy, az AFRICOM műveleti igazgatója hitelt érdemlő fényképvételekre alapozva állítását.

"Oroszország azzal a szándékkal, hogy biztosítsa hosszútávú jelenlétét a Földközi-tenger térségében, olajat önt a tűzre Líbiában" – olvasható az amerikai parancsnokság közleményében.

Ugyanez a parancsnokság kilenc nappal ezelőtt már közölt hasonló információkat, eszerint "ellenőrzött felvételek bizonyítják", hogy a Wagner Group nevű orosz biztonsági magáncég zsoldosai "álcázott pokolgépeket és aknamezőket" telepítettek Tripoli külvárosai körül egészen a keletre található Szirt kikötővárosáig. A parancsnokság hangsúlyozta: ez újabb megsértése az ENSZ líbiai fegyverembargójának, ami ártatlan civilek életét fenyegeti.

Az AFRICOM májusban olyan értesülést osztott meg, miszerint orosz harci repülőgépek érkeztek a Tripoliban székelő nemzeti egységkormány ellen harcoló Halífa Haftar hadúr támogatására.

A líbiai állami olajtársaság (NOC) nemrég arról adott hírt, hogy orosz és más külföldi zsoldosok hatoltak be Líbia legnagyobb, el-Sarara nevű olajmezőjére az ország déli részén, hogy megakadályozzák a kitermelés újraindítását.

Líbia 2011-ben, Moammer Kadhafi diktátor megbuktatása és meggyilkolása után süllyedt káoszba. Törökország a Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormánynak nyújt katonai támogatást, amely a közelmúltban lehetővé tette, hogy megváltozzon a hatalmi erőegyensúly az észak-afrikai országban. Ennek következtében az ország déli és keleti felét uraló Halífa Haftar tábornok 14 hónapon át tartó offenzívája Tripoli ellen összeomlott, és a Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette kormány hadserege erőfölénybe került a hadúr csapataival szemben. A Halífa Haftar vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) továbbra is uralja az ország keleti és déli felét a főbb olajlelőhelyekkel, és hónapok óta gátolja a kitermelést az ellenőrzése alatt álló létesítményekben nyomást gyakorolva a rivális a nemzetközi elismeréssel rendelkező nemzeti egységkormányra.

A tobruki parlamentre támaszkodó Haftar tábornok Oroszország, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek támogatását élvezi. Ankara az év eleje óta avatkozik be közvetlenül a líbiai belső konfliktusba, és több ezer szíriai zsoldost küldött oda. Egyiptom viszont erre reagálva veti fel az ő részéről való beavatkozás lehetőségét. A kairói parlament nemrég zárt ülésen jóváhagyta katonák küldését az ország határain túli harci bevetésre, s bár nyíltan nem mondta ki, a líbiai helyzetre való tekintettel döntött így, miután Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfő kijelentette, hogy jogos lenne ott az intervenció.

Rovatok