Index Vakbarát Hírportál

Most éppen egy 24 éves fehér nő halála osztja meg a világot

2020. július 25., szombat 20:57

Színes nyári ruhában, pólóban, rövidnadrágban, baseballsapkában, kissé tanácstalanul áll egy család a szabadban, három helyi tévé kamerája előtt. Maguk sem tudják, ki után ki jöjjön a sajtótájékoztatón, a rövid beszédeiket érezhetően improvizálják.

Nem úgy tűnik, mintha egy világ minden szegletébe eljutó, sokaknak szimbolikus jelentőségű gyilkosság sajtótájékoztatója lenne. Pedig a 24 éves Jessica Doty Whitaker halála az alternatív jobboldali sajtóban, a Facebookon, Redditen és egyéb fórumokon óriási érdeklődést váltott ki, ellen-George Floyd sztoriként terjedt, a család gyűjtésére 2500 adományozótól 86 ezer dollár gyűlt eddig össze, miközben az amerikai országos médiába és hírügynökségekbe nem jutott el, még a Trump-szimpatizáns Fox News országos kiadásába sem.

A 24 éves, házi ápolóként dolgozó nő meggyilkolása a halála előtt állítólagosan mondott három szó miatt osztja meg az embereket:

All lives matter. 

Magáról a gyilkosságról egyelőre csak a túlélő vőlegény nyilatkozataiból és néhány térfigyelő hangtalan felvételeiből, és fotókból lehet tudni, a tetteseket még mindig keresik, szemtanúk nem jelentkeztek, és a rendőrség sem közölt részletes ügyleírást.

Eszerint a nő a vőlegényével, Jose Ramirezzel és két ismerősükkel Indianapolis egy nem túl jó környékén, egy csatorna kiépített partján sétáltak a július 4-i hétvégén, vasárnapra virradó éjjel 3 körül. Itt pont egy héttel azelőtt is volt egy gyilkosság, egy fekete fiatal akart fegyverrel kirabolni valakit, aki fegyvert rántott, és lelőtte a támadóját. 

A sétáló fiatalok beszélgetése közben elhangzott a "nigger" szó, amit meghallott egy közeli, feketékből álló társaság. Vitába keveredtek, az idegenektől elhangzott, hogy Black Lives Matter, mire "valaki a társaságból" azt felelte, hogy All Lives Matter. 

Itt egy kicsit muszáj megállni, mert még az sem egyértelmű, hogy ennek a szlogennek pontosan mi az üzenete. A mondás a Black Lives Matterre válaszul született, és vita van arról, hogy rasszista-e vagy sem, az élet általános tiszteletére utal-e, - félreértve az eleve egyenlőséget, és nem kizárólagosságot követelő BLM-szlogent - vagy a fekete mozgalmak célkitűzéseit akarja lenullázni. A Black Lives Matterrel kevéssé szimpatizálók szerint előbbi, az általános mainstream szerint inkább utóbbi, de a gondolati összevisszaságot mutatja, hogy például Hillary Clinton is használta 2015-ben, ami után kemény bírálatokat kapott, illetve Jennifer Lopez is twittelte egy évvel később, aztán letörölte a twittet és elnézést kért.

Visszatérve Jessicára, a két csoport vitájában mindkét oldalon előkerültek lőfegyverek, majd úgy tűnt, megnyugodnak a kedélyek, és a két társaság egy ökölpacsi után továbbindult egyik és másik irányba. Ám Jessicáék nem jutottak messzire, egyszercsak egy hídról rájuk lőttek. A vőlegénye azonnal fegyvert rántott, és a hang felé lőtt, utólag erről azt mondta, reflexszerűen csinálta, és reméli, nem talált el senkit. Jessicát viszont halálosan megsebesítette a másik társaság lövése. Azon a hétvégén egyébként 12 lövöldözés volt a városban.

A rendőrség nem kommentálta, és nem erősítette meg a vőlegény verzióját.

Látszik, hogy az ügy elég összetett, ki-ki a saját szája íze szerint ragad ki belőle részleteket, ezzel persze nagyjából el is lehetetlenül a normális párbeszéd a témáról. Mert a történetet valóban el lehet mesélni egy mondatban azzal, hogy "Azt mondta a fehér lány, hogy all lives matter, lelőtték", de lehet a sztorit úgy is nézni, hogy éjjel egy rossz környéken történt egy niggerezés miatti fegyveres keménykedés, amely után lövések dördültek mindkét oldalon. Ráadásul a nő vőlegénye, Jose Ramirez is színesbőrűnek számít Amerikában, ha tágan értelmezzük a fogalmat.

A mainstream média nem kapta fel az ügyet. Nem könnyíti meg a normális híradást, hogy csak egyetlen, ráadásul érintett forrástól van beszámoló, a városban amúgy is sok a lövöldözés, a nyáron volt olyan, hogy 10 óra alatt öt lőtt sebesültje és egy halottja volt Indianapolisnak, és a rendőrség sem utalt semmi olyasmire, hogy faji motivációjú gyilkosság miatt keresné a tettest. A hatóságok csak annyit mondtak, hogy a rendőrség üzenete az, hogy a környék, a Canal továbbra is biztonságos, de éjjelente ezentúl két rendőr fog járőrözni a környéken.

Aki szereti leegyszerűsítve nézni a dolgokat, annak nem lesz egyszerű feldolgozni a cikk elején említett sajtótájékoztatót sem. Azon ugyanis részt vett egy lelkipásztor is, aki azzal kezdte, hogy egy újonnan megalapított csoport, az indianai All Lives Matter vezetője. Azzal folytatta, hogy "ez olyan történet, amelyet világszerte hallottak", majd arról beszélt, hogy azért vannak itt, hogy a 24 éves Jessica gyönyörű életéről beszéljenek, "és mivel azt mondta, hogy All lives matter, meggyilkolták". 

Az anyja arról beszélt, hogy ennek nem kellett volna megtörténnie, főleg nem egy "ennyire faji dolog miatt", mert a lány nem volt "faji ember". Arról is hosszan beszélt, hogy a csatornapartot biztonságosabbá kell tenni, mert most nem az.

A lelkipásztor a sajtótájékoztató után még szót kért, és azt mondta összegzésképpen, hogy "az egységért vagyunk itt", ez az egész nem arról szól, hogy Számítanak a fekete életek, vagy Számítanak a fehér életek, vagy Számítanak a barna életek, vagy Számítanak a vörös (indián) életek, Isten azt mondja, minden élet számít. És remélem, ennek a fiatal hölgynek a halála nem lesz hiába, mert ezt a leckét nem csak Indianapolisi közösségként tanuljuk meg, hanem országosan, és világszerte, hogy együtt vagyunk ebben az egészben. Az emberiség egysége az, ami számít, és megvan a lehetőségünk, hogy megállítsuk az "erőszak esztelen fenyegetését", ahogy azt Robert F. Kennedy mondta amikor itt, ebben a városban Martin Luther Kinget meggyilkolták - utal a lelkipásztor egy egyértelműen fekete jogokért kiálló beszédre.

Elkel ez az eszme megint ebben az országban. A közös erőfeszítés, hogy az életünk jobb legyen

- mondta.

Sőt, az "Igazságot Jessica Whitakernek" oldal kezelője egy nemrég szolgálat közben meggyilkolt, szintén 3 éves gyermekét nevelő helyi fekete rendőrnőről is posztolt, párhuzamba állítva Jessica ügyével. "Két teljesen különböző nő, mindketten meghaltak azért, amiben igazán hittek".

Szombaton egyébként helyi idő szerint délután 4-től békés sétát tartanak Indianapolisban Jessica Whitakerért. A szervezők azt javasolták, hogy az anyaságot jelképezendő rózsaszínt, illetve a közösséget jelképezendő piros-fehér-kéket vegyenek fel a résztvevők.

A család természetesen szeretné megtalálni a gyilkost, és kér mindenkit, hogy ha bármit tud az ügyről, jelentkezzen. Az Indystar helyi újság friss cikkét olvasva arról, hogy mennyire nincs semmi nyom az ügyben, úgy tűnik, lehet, hogy soha nem derül fény arra, mi történt valójában.

Borítókép: Jessica Doty Whitaker - Fotó: gunmemorial.org

Rovatok