Index Vakbarát Hírportál

Koronavírusos lett Trump nemzetbiztonsági tanácsadója

2020. július 27., hétfő 18:39 | aznap frissítve

Pozitív lett Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó koronavírustesztje, de sem Donald Trump elnök, sem Mike Pence alelnök nem volt kitéve a fertőzés kockázatának

– közölte a Fehér Ház hétfőn a Bloomberg hírügynökség értesüléseire reagálva.

A tájékoztatás szerint a tavaly szeptemberben kinevezett nemzetbiztonsági tanácsadó (a „tanácsadó” kifejezés valójában félrevezető, valójában a biztonságpolitikáért felelős miniszterről van szó)  enyhe tüneteket produkál, de már múlt héten önkéntes karanténba vonult, és távolról dolgozik.

A Bloomberg szerint O'Brien, aki július közepén Párizsban találkozott Emmanuel Macron francia államfővel, egy családi eseményen kerülhetett kapcsolatba egy fertőzöttel. Azt nem tudni, mikor volt legutóbb személyes találkozója Donald Trumppal, de az biztos, hogy július 10-én elkísérte főnökét Floridába.

Ő egyébként az eddigi legmagasabb rangú amerikai kormányzati tisztségviselő, aki megfertőződött a koronavírussal. Korábban májusban az egyik elnöki titkár, majd Mike Pence sajtófőnöke is koronavírusos volt, de egyikük fertőzése sem terjedt át a veszélyeztetett csoportban lévő főnökeikre.

A koronavírus elleni védekezést elég sok szinten elbaltázó Egyesült Államokban már átlépte a fertőzöttek száma a négymilliót, a betegség mintegy 147 ezer emberéletet követelt.

(New York Times)

Rovatok