Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus: Ismét új fertőzéseket jelentettek Vietnámból

2020. július 29., szerda 20:03 | aznap frissítve

Négy újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttet jelentett be a vietnámi egészségügyi minisztérium szerdán, nem sokkal egy újabb járványgóc azonosítása után. Ezzel 450-re nőtt az ismert fertőzések száma az országban. Nguyen Xuan Phuc vietnámi miniszterelnök a VTV vietnámi állami médiának adott nyilatkozatában azt mondta, a mostani fertőzéshullám eltér a márciusitól, amikor az ország összes tartománya és városa veszélyben volt.

Az újonnan regisztrált fertőzöttek között van egy hanoi pizzéria alkalmazottja, akinek azt követően lett pozitív a koronavírustesztje, hogy az ország középső részén fekvő, turisták körében népszerű Danangban járt. A pizzériát a fertőtlenítés idejére bezárták. Danangból hétfőn nyolcvanezer embert evakuáltak, ugyanis a városban és a környékén legalább 30 új fertőzést regisztráltak. Vietnámi kutatók szerint a Danangban azonosított koronavírustörzs fertőzőbb, mint a korábbi, és vélhetően megegyezik azzal, amelyet már Bangladesben, az Egyesült Királyságban és Írországban is kimutattak.

Egyelőre nem találták meg a danangi góc eredetét, a városban a hatóságok fokozottabban lépnek fel az illegális bevándorlók ellen. A vietnámi állami média vasárnap azt jelentette, hogy a rendőrség Danangban letartóztatott egy 42 éves kínai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy embercsempész bandát irányított. Pham Binh Minh vietnámi külügyminiszter megerősíttette a határellenőrzést.

Ugyancsak szerdán Vietnám 140 fertőzött állampolgárát evakuálta Egyenlítői-Guineából. A vendégmunkásokat egy Hanoi melletti kórházba szállították. Vietnám már a járvány kezdetén szigorú távolságtartási szabályokat és óvintézkedéseket vezetett be, és gyakori teszteléssel próbálta felderíteni és megfékezni a vírus terjedését. A Kínával határos, 95 milliós országban a hivatalos közlések szerint egyetlen ember sem halt meg az új koronavírus okozta Covid-19 betegségben.

Rovatok