Index Vakbarát Hírportál

Trump elhalasztaná a novemberi elnökválasztást

2020. július 30., csütörtök 15:15

Donald Trump elhalasztaná az idei, novemberben rendezendő elnökválasztást, erre utal legalábbis egy friss twittben. Arra hivatkozik, hogy a megnövekedett postai szavazás ahhoz vezethet, hogy ez a választás lenne a legpontatlanabb, és leginkább csalással terhelt választás a történelemben. Az amerikai elnök azt javasolta egy tweetben, hogy akkor legyen majd választás, ha az emberek "megfelelően, biztosan és biztonságosan" tudnak szavazni.

CNN figyelmeztet, hogy Trumpnak nincs ilyen joga, az amerikai alkotmány alapján a Kongresszus dönt a dátumról.

A BBC is, és a CNN is azt írja, nem nagyon van bizonyíték Trump csalásgyanújának alátámasztására, de az elnök már régóta a levélszavazás ellen van, mondván, az csalásnak adhat teret. 

Júliusban hat amerikai állam jelezte, hogy általános levélszavazást tervez a koronavírus-járvány miatti közegészségügyi aggodalmak miatt. Az érintett államok: Kalifornia, Utah, Hawaii, Colorado, Oregon és Washington.

A postai szavazás kritikusai szerint elképzelhető, hogy valaki kétszer tudna szavazni, egyszer levélben, egyszer személyesen.

Egy későbbi bejegyzésében megosztotta egy tévériportot is, amely a levélben történő szavazás modellezéséről szól, írja az MTI. A riportban kísérletképpen Philadelphia különböző negyedeiben mintegy száz levelet adtak fel, benne a megjelölt szavazócédulával, mintha száz választó küldte volna el a voksát. Néhány nap elteltével újabb száz levelet adtak fel postán, a választási cédulák küldésére használt, ugyanolyan méretű borítékban, majd egy hét elteltével azt mondták a postán, hogy a borítékok jó része nem érkezett meg. Egy hét után ismét reklamáltak a postai menedzsernél, aki azt válaszolta: "a leveleket megkapták, valahol vannak". Végül kiderült: a száz levélszavazatból összesen háromnak teljesen nyoma veszett. "Egy szoros választási eredménynél három százalék kritikus, kivált, ha rekord számú szavazó voksol levélben" - hallható a képzelt riport kommentárjában.

A posta szerint a biztonságos szavazás érdekében a választóknak legalább egy héttel a választás napja előtt fel kell adniuk a voksukat tartalmazó levelet.

Az Axios hírportál idézte az Országos Alkotmányjogi Központot, amely szerint több tagállamnak is felhatalmazása van a választások elhalasztására, ha valamilyen oknál fogva szükséghelyzet állna elő.

Az elnökválasztás elhalasztása azonban precedens nélküli lenne.

Rovatok