Index Vakbarát Hírportál

Két hét alatt 200 ezer új koronavírusos bukkant fel Dél-Afrikában

2020. augusztus 2., vasárnap 12:22

Miközben két hete még csak háromszázezer koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván Dél-Afrikában, vasárnapra a regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a félmilliót.

- derült ki szombaton az ország egészségügyi miniszterének bejelentéséből (melyet az MTI idézett). A Zweli Mkhize által jegyzett közlemény szerint 503 290 fertőzöttet tartanak nyilván, a fertőzések egyharmadát az 5,7 milliós Johannesburgot is és a 2,4 milliós fővárost, Pretoriát is magában foglaló Gauteng tartományból jelentették.

Egy másik közlemény, amelyet Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök jegyez inkább azt emeli ki, hogy a nagy számok ellenére a halálos áldozatok száma továbbra is alacsony. A közlemény emlékeztet arra, hogy bár Dél-Afrika nemzetközi összehasonlításban az ötödik helyen áll a fertőzöttséget tekintve, csak a harminchatodik a halálozásokat nyilvántartó listán.

Az országból eddig több mint 8150, a Covid-19-betegség okozta halálesetet jelentettek, szakértők szerint azonban a valós szám ennél vélhetően magasabb; árulkodó, hogy csak a múlt héten mintegy 60 százalékkal a nőtt az olyan halálesetek száma, ahol nem a Covid-19-betegséget jelölték meg a halál okának, és a hivatalos becslések is 40 és 50 ezer közé teszik azok számát, akik az év végéig belehalhatnak a betegségbe.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, hogy noha a járvány kezdetben lassabban terjedt Afrikában, mint más kontinensen, e terjedés gyorsulóban van, ennek egyik oka pedig az afrikai egészségügyi ellátórendszerek felkészületlensége. A kontinensen a fertőzések több mint felét Dél-Afrikában regisztrálták; az ország helyzetét nehezíti, hogy itt van lakosságarányát tekintve a legtöbb tuberkulózis- és HIV-fertőzött a világon.

Rovatok