Index Vakbarát Hírportál

Egyre több helyen kötelező a maszk Európában

2020. augusztus 3., hétfő 19:53

Romániában az utóbbi két hét nap átlagánál kevesebb új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak hétfőn, ugyanakkor tovább emelkedett az intenzív terápiára szoruló súlyos betegek száma. A stratégiai kommunikációs törzs hétfői jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 823 embernél mutatták ki a koronavírust. A múlt csütörtökön feljegyzett rekord (1356 új fertőzött) óta Romániában napról napra csökkent, hétfőn pedig 12 nap óta először esett ezer alá a napi esetszám.

Az utóbbi két nap biztató eredményei azonban még nem feltétlenül igazolják azt, hogy Romániában megállt a fertőzés terjedésének gyorsuló üteme, hiszen - hétvége lévén - ezen a két napon alig fele annyi tesztet értékeltek ki, mint amennyit hétköznap szokás.

Romániában a járvány júliusban kapott erőre, az utóbbi egy hónap alatt annyian kapták el a vírust, mint ahányan az előző négy hónapban együttvéve. Az aktív esetek száma még gyorsabban növekszik: az utóbbi két hétben megduplázódott. A járvány főleg Bukarestben és a főváros közelében található megyékben terjed. Az ország megyéinek mintegy felében augusztustól a kültéren is kötelezővé tették a védőmaszk viselését azokon a zsúfolt helyeken, ahol nem lehet megfelelő távolságot tartani.

Az országos járványügyi operatív törzs vasárnaptól a vendéglátóhelyek nyitva tartását is korlátozta. Bukarestben, illetve Arges, Brassó, Konstanca, Dambovita, Ilfov, Prahova és Galati megyében a kerthelyiségek, klubok és más szórakozóhelyek nem tarthatnak nyitva 23 és 6 óra között.

A fővárosi járványügyi operatív törzs hétfőn kötelezővé tette a védőmaszk viselését Bukarestben az óváros - szabadtéri szórakozóhelyei és kerthelyiségei miatt közkedvelt - gyalogosövezetében, a közszállítási járművek megállóiban, a piacokon, szabadtéri kiállítóhelyeken, vasúti pályaudvarokon. Az egyhangúlag elfogadott határozatban a rendezvényszervezők számára azt is előírták, hogy az általuk szervezett események előtt a bejáratnál bocsássanak védőmaszkokat a résztvevők rendelkezésére, akiknek kötelező lesz maszkot viselni a rendezvény teljes időtartama alatt.

Görögországban kötelező lesz maszkot viselni a szigetek közötti személyszállítást végző komphajók fedélzetén a koronavírus fertőzöttek számának hirtelen megemelkedése miatt elfogadott újabb szigorítások keretében -  jelentette be hétfőn Sztéliosz Pecasz görög kormányszóvivő.    

A járvány terjedése ugyanis veszélybe sodorhatja az ország számára létfontosságú turisztikai szezont. Görögországban szombaton hetek óta nem látott mértékben, 110-zel emelkedett a napi fertőzöttek száma, további 75 esetet pedig vasárnap jelentettek.

Görögországban pénteken tették kötelezővé a szájmaszk viselését minden beltéri nyilvános helyen, ahol nem lehet megfelelő módon betartani a távolságtartási szabályokat. A kormány emellett további lépéseket fontolgat a járvány megfékezése végett bevezetni.

Görögországban eddig a tömegközlekedési eszközökön volt csak kötelező a szájmaszk, ezt terjesztették ki tíz napja az élelmiszerüzletekre is. Az országban augusztus közepéig meghosszabbították a látogatási tilalmat az idősotthonokban és a kórházakban. Az esküvőket, temetéseket és keresztelőket legfeljebb száz ember részvételével tarthatják meg. Augusztus végéig betiltották a fesztiválokat és koncerteket.

A menekültügyi minisztérium pénteken bejelentette, hogy a koronavírus további terjedését megelőzendő, augusztus 31-ig meghosszabbítják a görögországi menekülttáborokra vonatkozó karantént. Az intézkedést március 21-én vezették be az égei-tengeri görög szigeteken működő menekülttáborokban, ahol összesen több mint 26 ezer menedékkérő zsúfolódott össze, miközben a táborok együttes kapacitása alig több mint 6 ezer fő.

Nizzában kültéri maszkviselési kötelezettséget vezettek be hétfőn. A rendelkezés értelmében reggel 10 óra és hajnali egy óra között szájmaszkot kell viselni a turisták körében közkedvelt város utcáin és strandjának közelében - jelentette be Christian Estrosi polgármester hétfőn, aki szerint az intézkedés addig marad érvényben, míg ki nem alakul egy 50 százalékos nyájimmunitás, vagy rendelkezésre nem áll egy oltóanyag a koronavírus ellen. Hozzátette, hogy a szabálysértők kezdetben 35 eurós bírságra számíthatnak, amelyet később 135 euróra fognak emelni amennyiben a prefektúra hozzájárulását adja ehhez.

Csütörtök óta hangosbeszélőkkel figyelmeztetik az embereket a stranddal párhuzamosan futó nizzai Promenade des Anglais úton a távolságtartási szabályok betartására és az alkoholfogyasztási tilalmakra. A polgármester szerint több tucat további hangosbemondót akarnak még telepíteni a városban erre a célra.

Az észak-franciaországi Lille-ben, ahol 100 ezer lakosra 38 fertőzött jut, szintén kötelezővé tették a kültéri maszkviselést, ahogy Bayonne, Biarritz és Saint-Malo belvárosában is.

Már 79 koronavírussal fertőzöttet azonosítottak Dániában a Danish Crown húsipari vállalat ringstedti vágóhídján. A cég hétfői közlése szerint 17 újabb esetet mutattak ki a dolgozók között szombat óta. Minden dolgozó testhőmérsékletét mérni fogják, háromszáz alkalmazottat hétfőn tesztelnek az új típusú koronavírusra. Az üzemben egy mobil teszt-központot is létrehoztak, ahol a dolgozókat hetente fogják tesztelni az elkövetkező hét hétben.

A Danish Crown csaknem egy hete értesült az első fertőzöttről ringstedti üzemében, ahol hetente normális esetben mintegy 35 ezer sertést dolgoznak fel, időközben azonban a termelés jelentősen csökkent.

A dpa német hírügynökség felidézte a Tönnies húsipari vállalat észak-rajna-vesztfáliai Rheda-Wiedenrückben található létesítményének esetét, amelyet csaknem négy hétre le kellett állítani júniusban miután kiderült, hogy a cég több mint 1500, főleg kelet-európai alkalmazottja kapta el az új koronavírust. A történtek komoly vitát váltottak ki a vágóhídon foglalkoztatott emberek munkakörülményeiről és szállásáról.

Norvégia ideiglenesen szigorította a turistahajókra vonatkozó szabályokat hétfőn, miután többen megfertőződtek koronavírussal a Roald Amundsen fedélzetén. Az új szabályok értelmében a száznál több utast szállító hajók legalább két hétig nem köthetnek ki a norvég kikötőkben. Az úton lévő turistahajók folytathatják útjukat, de sem a legénység, sem az utasok nem hagyhatják el a fedélzetet az út végéig. A tizennégy napos időszakban viszont nem indulhatnak új hajóutak.

A Norvégiából üzemelő turistahajók esetében a személyzet tagjait az egyes utak előtt tíz napig el kell különíteni, mielőtt a fedélzeten munkába állnának. A tilalom csak turistahajókra vonatkozik, de nem a rendszeres személyszállítást végző kompokra.

Stagnál a járvány terjedése  Olaszországban és Spanyolországban.  Olaszországban az elmúlt egy napban 159 új fertőzöttet diagnosztizáltak. Ez az egyik legalacsonyabb adat a járvány februári kitörése óta. Rómában ehhez hozzátették magyarázatul, hogy a szóban forgó időszakban a szokásosnál jóval kevesebb, csak mintegy 24 ezer tesztet végeztek el.Olaszországban jelenleg 12 474 jóval koronavírusos beteget tartanak nyilván, közülük csak 41 személy állapota súlyos.

Spanyolországból 968 új fertőzöttet jelentettek hétfőn, szemben a múlt heti adatokkal, amikor három egymást követő napon ezer fölött járt a megbetegedettek száma. Az egészségügyi minisztérium összesítése szerint az országban 297 054 embert érintett eddig a járvány

Portugáliában március közepe óta először fordult elő hétfőn, hogy nem jelentettek a koronavírus-járvánnyal összefüggő halálesetet. Az új igazolt fertőzöttek száma viszont 106-tal emelkedett 24 óra leforgása alatt. 

A dél-európai országban március 16-án jegyezték fel az első halálesetet, amelyet a SARS-CoV-2 koronavírus okozta Covid-19 légzőszervi betegség okozott: egy 80 éves férfi vesztette életét. Azóta a halottak száma 1738-ra, a fertőzötteké 51 ezer fölé emelkedett.

Portugália sokáig azon országok közé számított Európában, ahol viszonylat alacsony volt a fertőzöttek és a halottak száma a járványban, néhány hete azonban emelkedni kezdett az új fertőzöttek száma, mindenekelőtt Lisszabonban és környékén. Az elmúlt napokban valamelyest javult a helyzet, és a főváros turisták körében kevésbé népszerű elővárosában feloldották a kijárási korlátozásokat.

Borítókép: Getty Images Hungary Fotós: Europa Press News

Rovatok