Index Vakbarát Hírportál

Abu-Dzabiba repült a korrupciógyanúba került spanyol király

2020. augusztus 7., péntek 10:31

Abu-Dzabiba repült János Károly volt spanyol király hétfőn, és az Emirates Palace Hotelben tartózkodik, írta pénteken az ABC című spanyol lap.

A lap úgy tudja, hogy hétfőn egy Madridból induló magángép vette fel a 2014-ben lemondott királyt Vigóban, akit öten kísértek el. A repülő Abu-Dzabiban szállt le, ott a reptéren egy helikopter várta, amely az ottani kormány tulajdonában álló szállodába vitte. Egyelőre sem az Egyesült Arab Emírségek kormánya, sem a hotel nem reagált a sajtó megkeresésére. 

A spanyol legfelsőbb bíróság júniusban jelentette be, hogy előzetes vizsgálatot indít, amely a volt uralkodót is érinti egy szaúdi vasútépítési ügyben, miután a svájci La Tribune de Geneve című lap arról írt, hogy

I. JÁNOS KÁROLY MÉG URALKODÓKÉNT 100 MILLIÓ EURÓT KAPOTT A SZAÚDI KIRÁLYTÓL.

Az ügyben Svácjban is vizsgálat indult. János Károly hétfőn jelentette be, hogy elhagyja Spanyolországot, de azt nem árulta el, hogy hova utazik. Sajtóhírek szerint egyébként a 82 éves volt uralkodó külföldre távozásáról a spanyol kormány és a királyi család közösen határozott.

Felreppentek hírek arról, hogy a Dominikai Köztársaság egyik luxusszállójába vagy Portugáliába ment, ahol fiatalkora nagy részét töltötte, de egyik országnak sincs tudomása arról, hogy a volt spanyol király ott lenne.

A királyi udvar hivatalosan azt állítja, hogy nem tudja, hol van János Károly. Sem ügyvédje, sem a madridi kormány nem nyilatkozott arról, hogy hol lehet az egykori államfő.

János Károly hosszú uralkodása alatt köztiszteletnek örvendett, mivel Franco tábornok halála után helyreállította a demokráciát Spanyolországban, de uralkodása végén népszerűsége megtépázódott, egy eltitkolt botswanai elefántvadászat után végül távozásra kényszerült. Fia, VI. Fülöp az elmúlt hat évben megerősítette a monarchia elfogadottságát, most azonban olyan helyzet alakult ki, ami az intézmény létét fenyegeti.

Márciusban Fülöp bejelentette, hogy lemond apja magánvagyonának örökléséről, és a továbbiakban nem folyósítja a neki járó éves járadékot. Az udvar elismerte, hogy a királyt a külföldi lapokban megjelent híradások kényszerítették rá erre a lépésre, mivel a nemzetközi sajtó már arról cikkezett, hogy Fülöp hatalmas vagyont örökölhet, ami jelenleg két János Károlyhoz köthető off-shore pénzügyi alapban rejtőzik.

Rovatok