Index Vakbarát Hírportál

Ezrek tüntettek Minszkben a választási eredmény ellen, a rohamrendőrökkel is összecsaptak

2020. augusztus 9., vasárnap 22:40 | aznap frissítve

A belorusz rendőrség hang- és villanógránáttal, illetve vízágyúk és könnygáz bevetésével próbálta megfékezni azt a több ezer tüntetőt, akik Alekszandr Lukasenko - az exit poll szerint - elsöprő választási győzelme ellen vonultak az utcára Minszkben.

Azt, hogy tüntetések robbannak ki a belorusz fővárosban, ugyanúgy garantálni lehetett a választások előtt, mint ahogy azt is, az ellenzék vitatni fogja az eredményeket.

A Reuters cikke szerint nem sokkal az exit poll eredmények hivatalos közlése után ezrek lepték el Minszk utcáit, akiket rohamrendőrök fogadtak. Miközben a nemzetközi hírügynökség egy szemtanú beszámolója alapján arról írt, hogy egy férfi mozdulatlanul terült el, miután kidobták egy rendőrautóból, a hatóságok közlése szerint egyetlen tüntető sem sérült meg, pedig Twitteren is egyre jobban terjednek az erőszakos összecsapásokról készült felvételek, és az Interfax hírügynökség is arról számolt be, hogy több mentőautó is érkezett a tüntetések helyszínére.

Helyszíni jelentések szerint Minszkbe már a délután folyamán komolyabb katonai erősítés érkezett, este pedig leállították a belvárosban a járműforgalmat, a város főterére pedig jelentős rendőri erő érkezett.

Helyi, illetve nemzetközi források szerint a tüntetők barikádokat emeltek a város útjain.

A Reuters arról is ír szemtanúk beszámolója alapján, hogy Baranavicsi és Zsodzina városaiban megtagadták a rohamrendőrök, hogy összecsapjanak a tüntetőkkel, ehelyett leengedték a pajzsaikat, míg Bresztben békés felvonuláson skandálták az emberek, hogy „takarodj!”

Hajnalban Minszkben a hatóságok a tiltakozókat kiszorították a város központi magjából és környező utcáiból. A tüntetések során többen megsérültek, számtalan videó kering földön fekvő, vérző emberekről, azonban a sérültek számáról nincs hivatalos közlés. A Vjaszna-96 (Tavasz-96) jogvédő szervezet szerint viszont egy tüntető meghalt, több pedig megsérült. Minszkben körülbelül 50, országszerte több mint 120 embert vettek őrizetbe a zavargásokban. Hétfő reggel nyugalom volt az utcákon, az aktivisták azonban újabb tüntetéseket jelentettek be.

Колонна ОМОНа на пусто проспекте Независимости. pic.twitter.com/GNt09PKDxJ

— TUT.BY (@tutby) August 9, 2020

Bár korábban azt közölték, hogy hétfő hajnali 2 órára részletes eredmények lesznek a választásról, ez reggelig nem történt meg, és akkor is csak előzetes eredményt közöltek. Eszerint a szavazatok 80,23 százalékával a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenko győzött, az ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja 9,9 százalékot szerzett. A többi három jelölt kevesebb mint 2 százalékot kapott. A választási részvételi arány 84 százalékos volt.

A voksoláson nemzetközi megfigyelők nem vettek részt. Az államtól független felmérések pont az ellenkezőjét mondják annak, amit az ország választási bizottsága: Cihanouszkaja 70 százalékos támogatottságot élvezett, míg Lukasenkóra mindössze 10 százalék szavazott.

Az ellenzék is kétségbe vonja a választás tisztaságát. Lukasenko legnagyobb ellenzéki ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja - akinek férjét a kampány alatt bebörtönözték - az állami exit poll eredményének ismertetését követően újságíróknak úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy a többség őt támogatja. "Azt hiszem el, amit a saját szememmel látok, és én azt látom, hogy a többség velünk van" - mondta.

Rovatok